Wethouder Judith Kuijpers overhandigt de wisselbeker aan Kawtar Bechrouri.
Wethouder Judith Kuijpers overhandigt de wisselbeker aan Kawtar Bechrouri. Foto: Charles Luijten

Kawtar Bechrouri wint Zundertse Voorleeswedstrijd

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Met het voorlezen van haar verhaal over griezels en heksen kwam Kawtar Bechrouri uit groep 8 van de Zundertse Sint Annaschool als winnares uit de bus bij de Zundertse Voorleeswedstrijd, onderdeel van De Nationale Voorleeswedstrijd.

DOOR CHARLES LUIJTEN

In het Rijsbergse gemeenschapshuis Koutershof was het maandagmiddag een horen en zien vergaan vanwege de vele decibels aan geluid die meer dan honderd leerlingen uit groep 7 en 8 van de verschillende basisscholen produceerden. Ze waren afkomstig van de Sint Annaschool, Zonnebloem (Zundert) De Wegwijzer (Achtmaal), Sint Jozef ( Wernhout) en Sint Bavo (Rijsbergen). Om onbekende redenen liet de basisschool uit Klein Zundert het afweten. De wel aanwezige scholieren waren er om hun klasgenoten aan te moedigen die deelnamen aan de jaarlijkse lokale Voorleeswedstrijd, hetgeen ze onder meer deden met het tonen spandoeken met daarop de namen van de deelnemers.

Verklaring

Het spits werd afgebeten door Lieke Raats van De Wegwijzer. Zij las een verhaal voor uit het boek Lampje. Na haar namen Lars Verheijen (Sint Bavo), Ole van Opstal (Sint Jozef) Kawtar Bechrouri (Sint Anna) en Liz de Vooght (Zonnebloem) plaats in de voorleesstoel. Ze werden voorgesteld door presentatrice Giselle Hopstaken, leesconsulent. Voordat met voorlezen begonnen werd, legden de deelnemers uit welk boek ze zouden vertellen en waarom ze juist hiervoor hadden gekozen.

Zoethoudertje

Toen iedereen het zijne en hare vanachter de microfoon had verteld en de jury, bestaande uit wethouder Judith Kuijpers, Mieke van den Heijkant en Ria Nooren zich terugtrok om zich te bezinnen over de winnaar, werd om de tijd te doven een quiz gehouden onder de noemer ‘Waar of niet waar’. Daarbij moeste de kinderen hetzij een groen of rood kaartje omhoogsteken. De 10-jarige Jarno Leenaerts en de één jaar ouder Sietske Havermans, beiden van De Wegwijzer uit Achtmaal, wisten de meeste goede antwoorden te geven.

Wisselbeker

Hierna was het tijd voor de uitslag. “Niet gemakkelijk een keuze te maken, want de verschillen tussen de deelnemers zijn minimaal,” zo liet de jury weten, die onder meer lette op verstaanbaarheid, geluid, houding en gebaren. De wisselbeker ging naar Kawtar Bechrouri uit groep 8 van de Sint Annaschool. Zij las voor uit ‘De heksen van hiernaast’, een boek van de auteur J.R. Black over griezels en heksen. Ze werd ook nog beloond met een boekenbon. De overige kandidaten gingen ieder naar huis met een door de organisatie geschonken boek van Jory John en Mac Barnett met als titel ‘De Vreselijke Twee’.