De nieuwe Boer en Pliessie staan klaar om het carnavalsfeest in de Gouwe Stad in goede banen te leiden.
De nieuwe Boer en Pliessie staan klaar om het carnavalsfeest in de Gouwe Stad in goede banen te leiden. FOTO CV DE GOUDPOEPERS

Nieuwe Pliessie en Boer in de Gouwe Stad

ACHTMAAL - CV De Goudpoepers uit De Gouwe Stad heeft dit jaar een nieuwe Pliessie en een nieuwe Boer. Mooie gelegenheid om hen eens te bevragen over hun beleving van carnaval in Achtmaal.


DOOR MARION VAN ROOIJ


John Dictus, de nieuwe Boer, is geboren en getogen in Achtmaal. Naast het runnen van zijn eigen bedrijf is er voor hem altijd tijd voor de medemens. “Ik ben een echt mensenmens,” verwoordt hij het zelf. 

In zijn privéleven heeft hij wat meegemaakt waardoor hij de noodzaak en het belang ging inzien om zich in te zetten voor de mensen die het soms zo nodig kunnen hebben: de ouderen, de zieken en de mindervaliden. Het is inmiddels alweer twaalf jaar geleden dat hij toetrad tot CV De Goudpoepers. Eerst in de Raad en, vervolgens in het bestuur, waarvan de laatste vier jaar als voorzitter. “Daarvan waren ook twee coronajaren en dat waren niet de gemakkelijkste jaren, want we wilden onze doelen voor de medemens toch blijven uitvoeren,” vertelt hij.


Jong en energiek

“Achtmaal is goed bedeeld met jonge fanatieke gasten die zich met nieuw enthousiasme maar al te graag in willen zetten voor de Gouwe Stad,” vervolgt hij. Om die reden heeft hij het voorzitterschap doorgegeven. “Belangrijk dat de Raad jong en energiek blijft’, zegt John, die nu dus de rol van Boer op zich heeft genomen. 

Pieter Matthijsen, de nieuwe Pliessie, is geboren in Zundert en vijf jaar geleden naar de Gouwe Stad verhuisd. Het was de liefde die hem naar Achtmaal deed verhuizen. In Zundert was hij een fanatiek corsobouwer en had hij niets met carnaval. 

Dat werd in Achtmaal anders; eerst is hij de Raad gaan ondersteunen en sinds dit jaar vult hij de functie van Pliessie in. Pieter zet zich graag in voor de jongeren. Hij bezoekt onder andere de scholen om de jeugd te enthousiasmeren en is actief bij de Kindermiddag.


Verbinding maken

Beide heren zetten zich in met een gevoel van trots en eer. Verbinding maken tussen jong en oud noemen zij een belangrijk doel. “We willen iedereen bij de carnaval betrekken, alle mensen uit de samenleving. Hierbij willen we niemand vergeten. Daar zetten we ons op alle mogelijke manieren voor in.” Komende vrijdag en zaterdag vinden de bekende Mauwavonden weer plaats. De opbrengst van de entree komt onder andere ten goede aan de ouderen en mindervaliden van Achtmaal. Eén keer in de twee jaar wordt er een uitstapje voor hen georganiseerd. Ook de zieken worden niet vergeten. Zij krijgen bezoek en ontvangen een fruitmand. Activiteiten waar John en Pieter zich graag met hart en ziel voor inzetten. 


Dames van de Raad

John zet de dames van de Raad ook nog even in het zonnetje. 

"Met hun ondersteuning weten wij dat we er pico bello uitzien en met hun diverse hand- en spandiensten loopt carnaval op rolletjes. Chapeau!”


Mooiste prijs

Om alle activiteiten te bekostigen, gaan de leden van CV De Goudpoepers langs elke deur van Achtmaal om voor 7,50 euro een steunkaart te verkopen. “Daarmee zijn diverse mooie prijzen zijn er te winnen, maar uiteindelijk gaat iedereen toch voor de vijfde prijs,” weten de nieuwe Pliesie en de nieuwe Boer. Die prijs bestaat uit 111 wc-rollen. Je bent nu eenmaal een Goudpoeper of niet. [n]