Afbeelding
Foto: Luzanne Foesenek-Roelands

Carnaval? In de gemeente Zundert zijn ze er klaar voor!

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De carnavalskleding ligt klaar, de kroegen zijn versierd, de carnavalswagens zijn gebouwd, de carnavalsliedjes zijn geoefend en de kelen zijn gesmeerd of gaan snel gesmeerd worden. Het moge duidelijk zijn: het carnavalsfeest is weer in aantocht. In de verschillende kerkdorpen van de gemeente Zundert staan weer tal van activiteiten op het programma. Een overzicht.

Aopelaand

In ’t Aopelaand (Rijsbergen) luidt het carnavalsmotto dit jaar: ‘We Houwe ’t Nie Mir!!’ Dat motto gaan we er de komende dagen ongetwijfeld nog vaak tegenkomen. Om te beginnen komende vrijdag om 13.00 uur bij de opening van het Kindercarnaval en om 20.00 uur bij de Carnavalsviering in de Sint Bavokerk. Zaterdag 18 februari staat in het telken van de Kinderoptocht die begint om 13.00 uur, gevolgd door de prijsuitreiking vanaf 15.00 uur in De Koutershof. De officiële opening van carnaval in ’t Aopelaand geschiedt om 20.49 uur op het Lindekesplein. Op zondag 19 februari trekt vanaf 13.30 uur de Grote Optocht door de Aopelaandse straten. Om 20.30 uur is de prijsuitreiking in De Harmoniezaal. Maandag 20 februari om 13.30 uur staat de Aopentocht op het programma. Om 16.00 uur is het in De Harmoniezaal vervolgens tijd voor de prijsuitreiking van de Straat-Huisversierwedstrijd. Op dinsdag 21 februari wordt om 18.45 uur verzameld voor de Lampionnenoptocht vanaf De Koutershof, waarna om 19.30 uur de afsluiting van het Kindercarnaval plaatsvindt. Om 21.11 wordt op het Lindekesplein Carnaval 2023 officieel afgesloten. Surf voor meer informatie naar www.aopelaanders.nl.

Banaonblussersrijk

Het motto in het Banaonblussersrijk (Zundert) dit jaar luidt: ‘Banana Diana’. CV De Banaonblussers heeft weer gezorgd voor een uitgebreid activiteitenprogramma dat komende vrijdag begint met overdag een rondje Zundert voor alle leeftijden: zo bezoekt het carnavalsgezelschap tussen 8.30 uur en 12.00 uur de Zundertse basisscholen, gevolgd door een bezoek aan De Willaert tussen 14.30 uur en 15.30 uur en een bezoek aan Nonnekeshof tussen 15.30 uur en 17.30 uur. ‘s Avonds staat na twee jaar afwezigheid eindelijk weer het Mutsenbal op de agenda, dat samen met de Opwarmavond om 20.00 uur van start gaat in Het Wapen van Zundert. Bij VV Moerse Boys is op zaterdag 18 februari de aftrap van de jaarlijkse Oliebollencup, waarna het van 14.00 uur tot 15.30 tijd is voor de Grote Optocht. Hierin is voor alle kinderen van de basisschool ook de Banaonblussers Versierde Fietsenparade opgenomen. Aansluitend op de Grote Optocht vindt op de Markt in Zundert de Sleuteloverdracht plaats tussen 15.30 en 16.00 uur. Het Wapen van Zundert is vervolgens het toneel van het Banaonblusserkesbal, met om 17.30 uur de prijsuitreiking van de Grote Optocht. Op dezelfde locatie wordt het carnavalsfeest vanaf 20.00 uur voortgezet met het Banaonebal. Zondag 19 februari gaat CV De Banaonblussers op verplaatsing naar Boemeldonck (Prinsenbeek), waar het gezelschap van 12.30 uur tot 19.00 uur zal vertoeven, om vanaf 20.30 uur het carnavalsfeest voort te zetten in Victoria in het eigen vertrouwde Banaonblussersrijk. Op maandag 20 februari trekt CV De Banaonblussers er wederom op uit: deze keer voor een bezoek aan de Optocht in Zaantaozelaant (Wernhout) van 13.00 uur tot 15.00 uur. In het Banaonblussersrijk zelf staat van 14.30 uur tot 17.00 uur de Superbanaone-Bingo in De Willaert op het programma. Afsluiting van de maandag is een bezoek aan café De Kèrel vanaf 20.30 uur. Dinsdag 21 februari gaat CV De Banaonblussers opnieuw op stap met van 13.00 uur tot 13.30 uur een bezoekje aan Baronie TV ter ondersteuning van de carnavalskraker ‘Sambal’ van Kèrel en Boot. In Het Wapen van Zundert staan aansluitend van 14.00 uur tot 17.00 uur het Kinderbal en vanaf 20.00 uur KarnaKnal op het programma. Carnaval 2023 in het Banaonblussersrijk eindigt om 23.11 uur op de Markt met de Sleuteloverdracht. Surf voor meer informatie naar www.facebook.com/Banaonblussers.

Gouwe Stad

‘We Zettu Alles Oope’, zo luidt dit jaar het carnavalsmotto in de Gouwe Stad (Achtmaal). Bij MFA ’t Gouwe Hart werd zondag al een klein voorschotje op het carnavalsfeest genomen met het Kindercarnavalsbal. Komende zaterdag 18 februari is de Sleuteloverhandiging om 13.00 uur, gevolgd door de Grote optocht om 14.00 uur. In De Toekomst vindt vanaf 20.00 uur het Groots Carnavalsbal plaats. Dezelfde locatie is op zondag 19 februari het toneel van een Neon Disco Party. Maandag 20 februari staat in het teken van het Goudpoeperkesbal bij MFA ’t Gouwe Hart en het Mega Carnavals Bal vanaf 20.00 uur bij Den Thuur. Het Agmaols Cabaret speelt op dinsdag 21 februari bij MFA ’t Gouwe Hart voor de bejaarden van de Gouwe Stad. Bij Den Thuur gaat om 21.00 uur e Mega Materiaal Party van start. De voorstellingen van het Agmaols Cabaret zijn op vrijdag 24 februari en zaterdag 25 februari vanaf 20.00 uur ook te zien in De Nachtegaal. Surf voor meer informatie naar www.facebook.com/cvdegoudpoepers.

Zaantaozelaant

Zaantaozelaant kent dit jaar het carnavalsmotto: ‘Laot Oeweige Zien’. Het carnavalsfeest gaat komende vrijdag officieel van start met de Sleuteluitreiking door burgemeester of wethouder aan Prinses Lisa I op de Sint Jozefschool om 13.30 uur. Een uur later al gaat Prinses Lisa I met haar raadsleden op bezoek bij de zieke en oudere Zaantaoze. Om 18.30 gaat het hossen met de Raad van 11 van start bij feestcafé De Valk. Zaterdag 18 februari wordt om 9.00 uur afgetrapt met wederom een bezoek van Prinses Lisa I en haar gevolg aan de langdurig zieken en de wat oudere Zaantaoze. Om 13.00 uur staat een bezoek van CV De Zaantaoze aan Goudpoeperslaand (Achtmaal) op het programma. In de kantine van VV Wernhout begint om 15.00 uur de voor iedereen toegenkelijke Carnavalsmiddag, waar ook Prinses Lisa I en haar gevolg en De Blaosaoze acte de présence zullen geven. Zondag 19 februari mogen de inwoners van Zaantaozelaant zelf invulling aan het carnavalsfeest geven, want deze dag worden er vanuit CV De Zaantaoze geen activiteiten georganiseerd. Dat is anders op maandag 20 februari, want dan wordt om 13.30 uur bij De Valk de officiële opening van de Zaantaozeoptocht verricht, welke om 13.45 uur van start gaat. Bij café De Valk beginnen vanaf 14.00 uur het Zaantaoskesbal en het Zaantaozebal. Om 16.00 uur is ht tijd voor de overhandiging van de medailles aan Prinses Lisa I en haar gevolg en worden de prijzen uitgereikt aan de mooiste ‘kreaosies’ van de kinderstoet. Om 20.00 uur volgt de prijsuitreiking voor de ‘grote’ Optocht bij café De Valk. Voor dinsdag 21 februari komt CV De Zaantaoze met een korte doch krachtige boodschap: ‘Vanaf dagge wakker wurt iest fjeepe wasse en ien de kast opbarruge tot vollugunt jaor’. Surf voor meer informatie naar www.facebook.com/cvdezaantaoze.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding