In memoriam: Toine Graumans

ZUNDERT - Zondag 26 februari kregen wij het trieste bericht dat ons lid en medebestuurslid Toine Graumans, op 75 jarig leeftijd, veel te vroeg was gestorven. Op zaterdag 4 maart hebben wij afscheid genomen van hem in de St. Trudokerk met een muzikaal eerbetoon en hebben zo zijn laatste wens vervuld.

Zijn verbinding met onze harmonie ontstond al 50 jaar geleden. Hij kwam dan wel uit Rijsbergen, maar door zijn nauwe contacten met de mannen van den Duits, ofwel de familie Havermans, was de link al snel gelegd.

Bij elke gelegenheid dat zij elkaar zagen kwam de harmonie wel te sprake. De meeste van de mannen waren tenslotte ook lid van onze harmonie.

Natuurlijk ging het dan ook vaak over het vermaak en dat trok hem wel het meeste aan. Een noot muziek spelen, laat staan een instrument, dat kon hij niet. Daarom werd hij drager van de schellenbomen, zoals hij zelf ook altijd zei: Ik heb er echt talent voor.


Vaandeldrager

Maar daar bleef het niet bij. Hij promoveerde tot vaandeldrager. Het vaandel is tenslotte nog altijd ons boegbeeld. Omdat hij ook van van discipline hield besloot hij op te gaan voor het examen van tambour-maître. Hij slaagde met vlag en wimpel. Het diploma zit nog steeds in zijn muziekmap. En zo staat hij trots als tambour-maître voor het korps bij het 140 jarig bestaan van onze harmonie.


Basedrum

Hij ging in het orkest de grote trom, basedrum bespelen. Er wed wat les gevolgd en zo werd de basis gelegd voor het noten lezen. Op de basedrum was hij een onmisbare kracht in het A-orkest. Samen met het orkest nam hij deel aan diverse muziektoernooien. Toppers waren daarbij deelname aan de Nederlandse kampioenschappen in Venray en Venlo. Daarnaast was een geweldig hoogtepunt voor hem de uitvoering van "Harmonie". Dit ter gelegenheid van ons 175 jarig jubileum.


Dauwtrappen

Natuurlijk kon het vermakelijke ook niet bij hem ontbreken. Hij was de jaarlijkse organisator bij de zorg van de inwendige mens tijdens het dauwtrappen naar Loenhout of Meer. Hij kon het ook erg bont maken tijdens het dauwtrappen zelf, zo wilde hij met paard en al het café binnen komen en ook een duivenmelker in Loenhout maakt hij niet blij om 9 uur 's morgens door er nog een keer extra langs te counteren met de harmonie.


Overal inzetbaar

Hij was echt overal inzetbaar binnen onze harmonie. Van het ophalen van oud ijzer tot de catering bij evenementen, zoals de maaltijden tijdens het repetitieweekend en onze Oktoberfesten.


Bestuur

Verder maakte hij tot op dit moment nog deel uit van het bestuur van onze Koninklijke. Daarin had hij als taak het bijhouden van de uniformen en de zorg voor het onderhoud van de instrumenten. Hij maakte ook nog steeds uit van het bestuur van de Stichting Vrienden van de Koninklijke Harmonie.


Erelid

Voor dit alles hebben wij als bestuur besloten om Toine postuum te benoemen tot Erelid van onze Harmonie. Toine wij willen je bedanken voor alles en zullen je zeker missen. Wij wensen Marga en (klein) kinderen heel veel sterkte dit verlies te verwerken.


Namens bestuur en leden van de Koninklijke Harmonie Nut & Vermaak.[n]