Rijsbergse biljartfinales ongekend spannend

RIJSBERGEN - Het is waarschijnlijk aan de goede verzorging van Jack en Nelleke te danken dat de spelers, in de Rijsbergse driebanden finales, de energie behielden om het tot het eind ongekend spannend te houden.

In de C-klasse stoomde gedurende de week een drietal spelers naar de finale zaterdag om het onderling uit te gaan maken. 

Bij Andres Pinxteren haperde de puntenproductie op het beslissende moment en daarmee bleven Kees Martens en Richard Lauwen over om het te gaan beslissen. Richard bleek uiteindelijk de meeste solide van de twee. En waar Kees in de finale partij moeite had om punten te maken, speelde Richard zijn laatste wedstrijd zoals hij de hele week al had gespeeld. Constant scorend naar het einde en in dit geval naar een wel verdiende titel. 

Richard Lauwen C-kampioen in Rijsbergen.


B-klasse

De B-Klasse was dit jaar van een zeer hoog niveau. Vijf spelers met een A-Klasse promotie en de verdedigende kampioen Jos van Genk. Die moest gedurende de week al snel afhaken want hij bleek niet opgewassen te zijn tegen biljartgeweld van Jan van Aert, Jan Leijten en Stefan Weijgers. 

Vooral bij Stefan leek het soms alsof hij aan de verkeerde tafel stond en eigenlijk met een A-finale bezig was. Hij verzuimde echter op cruciale momenten waardoor hij de aansluiting miste voor de titel. 

Net als in de C-klasse werd ook in de B-klasse solide spelen beloond. 

Jan van Aert liet geen steken vallen en kon daarmee de goed, maar wisselvalligere, spelende Jan Leijten van zich af houden. 

Jan van Aert Kampioen in de B-Klasse 2023.


'Op laatste speeldag nog vier titelkandidaten in A-klasse'


A-klasse

In de A-klasse was het dit jaar helemaal feest, niet alleen vanwege de gezelligheid, maar vooral vanwege het feit dat er op de laatste speeldag nog vier titelkandidaten waren. Theoretisch, als er hele gekke dingen zouden gebeuren, zelfs nog zes. En dat is ongekend in een Rijsbergse finale. Niemand stak er echt bovenuit, iedereen maakte zijn fouten en iedereen had zijn momenten van briljant zijn. Dan is dus elke partij, op de finale zaterdag, ook een echte finale partij met afhakers en mensen die doorgaan voor de titel. Misschien wel tot zijn eigen verbazing bleef de als achtste geplaatste Jack Martens lang overeind en hoefde hij pas op het allerlaatste moment af te haken, wat uiteindelijk resulteerde in een mooie derde plaats. Daan Hanegraaf speelde een zeer goed toernooi, maar hij zal nog weleens terug denken aan die gemiste acquitstoot voor de gelijkmaker op de maandagavond, die hem uiteindelijk op de zaterdag avond een plaatsje op de hoogste trede koste. Zo klein waren uiteindelijk de verschillen. De als eerste geplaatste speler Ton de Hoon kon uiteindelijk ook die positie behouden. Op de juiste momenten scoren en op het juiste momenten de tegenstanders van je af houden, bleek uiteindelijk het juiste recept voor de titel. Ook hier de beloning voor het meest solide spel van de week. 

Ton de Hoon, A-kampioen Rijsbergen 2023.

De organisatie wil verder iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan deze fantastische biljartweek.[n]