De klusploeg van DJA bij het Janus Hereijgerspad, met derde van rechts Janus Hereijgers.
De klusploeg van DJA bij het Janus Hereijgerspad, met derde van rechts Janus Hereijgers. Foto: DJA Zundert

DJA eert clubcoryfee Janus Hereijgers met eigen pad

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Het zal slechts weinigen overkomen dat er een heus pad naar je wordt vernoemd. Voor Janus Hereijgers, clubcoryfee van Atletiek en Recreatiesportvereniging De Jonge Atleet (DJA), is echter niets minder waar. Clubgenoten onthulden onlangs op een steenworp afstand van het clubterrein aan de Akkermolenweg een heus Janus Hereijgerspad.

Dat laatste gebeurt natuurlijk niet zomaar. Janus Hereijgers geniet bij DJA dan ook een bijzondere status. Hij geldt namelijk als een van de oprichters van de club die in 1962 het levenslicht zag. “Ik loop hier al 61 jaar rond en heb de hele ontwikkeling van DJA meegemaakt. We hebben de club eigenlijk opgericht vanuit het wielrennen. De Roomsch Katholieke Jonge Boerenstand (RKJB) hield in de winter crosswedstrijden en om je daarvoor te kunnen aanmelden, moest je met een man of dertig zijn. Zo is het begonnen.

Hardlopen 

We beoefenden ook andere sporten. Zelf deed ik aan hardlopen, vooral lange afstanden. In het begin hadden we nog geen eigen accommodatie, dus waren we daarvoor aangewezen op straten. We hebben daarna een jaar of vijftien aan de Wildert gezeten. Aansluitend zijn we verhuisd naar de Klein Zundertseweg, waar nu ’t Stokpèrdje is. Ook daar hebben we zo’n vijftien jaar gezeten, voordat we verkasten naar de huidige locatie waar we inmiddels al dertig jaar ons thuis hebben. Ik ben heel erg trots op de vorig jaar vernieuwde accommodatie. We hadden bij de oprichting van DJA nooit kunnen vermoeden dat de club zou uitgroeien tot wat die nu is.”

Vooruitstrevend

Zelf vervulde Janus Hereijgers gedurende al die jaren uiteenlopende functies bij DJA. “Secretaris, jurylid, starter, materiaalman, wedstrijdleider, van alles,” somt hij op. Ook was hij, voordat hij zijn opvolger inwerkte, geruime tijd coördinator van de klusploeg van DJA. Vanuit dat gezelschap kwam het idee voor het Janus Hereijgerspad, vertelt DJA-voorzitter Anouk Vermeiren. “Janus kampt al enige tijd met gezondheidsproblemen en om hem een hart onder de riem te steken, wilde de klusploeg iets leuks voor hem doen. Als bestuur konden wij ons meteen vinden in het voorstel om een Janus Hereijgerspad in het leven te roepen. Janus is een fijn persoon die alles over heeft voor de club en altijd bereid is om bij te springen. Hij woonde vroeger in het laatste huis bij de huidige rotonde, van de Akkermolenweg naar de Willem Passtoorsstraat. Als iemand een sleutel was vergeten, was het van: ‘Loop maar even naar Janus’. Hij is een rustig persoon die het liefst op de achtergrond blijft, maar als hij iets te zeggen heeft, dan méént hij het ook. Janus is heel vooruitstrevend en heeft moderne ideeën.” En nu is er dus een pad naar hem vernoemd dat het tussen de parkeerplaats en het terrein van DJA gelegen oude Willem Slootpad vervangt, een verwijzing naar een sponsor die vroeger zeer actief was bij DJA. “Dat pad heb ik indertijd zelf nog mee aangelegd,” vertelt Janus Hereijgers. “Met stenen die we van de Gemeente Zundert hebben gekregen.” Wat vindt hij zelf van het eerbetoon? “Ach, er spreekt waardering uit, maar ik ben zelf te bescheiden om het een heel grote eer te noemen. Mijn kinderen zijn er echter blij mee en trots op. Dat doet mij ook wel iets.”