Helewise Berger (l) en Ron Dirven, auteurs Atlas van Gogh Brabant, bij de presentatie.
Helewise Berger (l) en Ron Dirven, auteurs Atlas van Gogh Brabant, bij de presentatie. FOTO ADDO SPRANGERS

Atlas van Gogh Brabant brengt leven Van Gogh dichterbij

ZUNDERT - In het Van GoghHuis in Zundert is donderdag de Atlas Van Gogh Brabant gepresenteerd, geschreven door Ron Dirven en Helewise Berger, respectievelijk directeur-conservator van het Van GoghHuis en conservator van het Noordbrabants Museum. Het boekwerk moet het leven van Van Gogh dichter bij het publiek brengen.


DOOR ADDO SPRANGERS


De presentatie in het Van GoghHuis, bijgewoond door enkele tientallen genodigden, viel niet toevallig samen met de 170ste geboortedag van Vincent van Gogh. Eigenlijk dubbel feest dus. Ook over de plaats van de presentatie, de geboortegrond van Van Gogh, was nagedacht. “Dit is de bakermat,”aldus Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant. “Zonder deze plek zou er geen Van Gogh Brabant zijn. Formeel zijn er nu 46 Van Gogh Monumenten. Met elkaar moeten we blijven werken aan het doorgeven van het lokaal erfgoed aan de jongere generaties. In onze provincie leeft Van Gogh als nooit tevoren.” De Atlas Van Gogh Brabant speelt hierbij volgens Van den Eijnden een belangrijke rol. Het boekwerk beschrijft de locaties in Brabant die de sporen dragen van Van Goghs jeugd en zijn familie, liefdes en vrienden, én zijn ontwikkeling als kunstenaar. De tekeningen en schilderijen die hij er maakte, zijn immers nauw verbonden met het Brabantse land. Van den Eijden: “Na het herdenkingsjaar 125 jaar Van Gogh in 2017 zijn we twee jaar later een inhoudelijk programma gestart met hieraan gekoppeld de Van Gogh Monumenten, maar de verhalen liggen óók op straat. Ron Dirven en Helewise Berger hebben hier toen onderzoek naar gedaan. De Atlas Van Gogh Brabant is eigenlijk de vervolmaking van deze eerdere studie.”


Publieksboek

Volgens Helwise Berger, co-auteur van de Atlas Van Gogh Brabant, zijn de locaties die Vincent van Gogh belangrijk vond nu inzichtelijker gemaakt. "Met ook veel verrassende plekken die je anders misschien voorbij zou lopen. Er is een completer beeld van het leven van Van Gogh in Brabant ontstaan. Onze inventarisatie is nu een echt publieksboek geworden. Op deze manier hopen we het leven van Van Gogh dichter bij de mensen te brengen.” De tientallen foto's en illustraties in het boek moeten daar volgens haar een extra steentje aan bijdragen. "Tijdens ons onderzoek kwamen we zó veel mooie afbeeldingen en oude foto's tegen dat we er helemaal wild van werden. Bovendien zijn alle Van Gogh Monumenten met oog voor detail vereeuwigd. Ook dat zorgt voor verbinding tussen heden en verleden.” Drie personen werden verblijd met een eerste exemplaar van de Atlas van Gogh Brabant: Emilie Gordenker (directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam), Janne Heling (bloedverwant van de schilder aan wie het Van Gogh Museum is gewijd én directeur van de Vincent van Gogh Stichting welke nauw betrokken is bij het beheer van de collectie van het Van Gogh Museum) en Stijn Smeulders (gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant). "Met het boek Atlas van Gogh Brabant wordt een grote stap gezet in het Brabantse Van Gogh-programma,” stelt hij. "Niet alleen de monumenten zijn namelijk belangrijk, óók de verhalen zijn heel belangrijk. Lange tijd werd met Vincent van Gogh, wereldwijd toch een icoon, relatief weinig gedaan. Met het Van Gogh Nationaal Park en de oprichting van de Van Gogh Sites NV (die zich richt op het verkrijgen, beheren, exploiteren, ontwikkelen en verhuren van onroerende zaken die van historische betekenis zijn voor het leven en werk van Vincent van Gogh) is inmiddels een inhaalslag gemaakt.” [n]