De delegatie van KBO Rijsbergen zet Lies Braspenning-van Hooijdonk in de bloemen.
De delegatie van KBO Rijsbergen zet Lies Braspenning-van Hooijdonk in de bloemen. Foto: Charles Luijten

Rijsbergse Lies Braspenning-van Hooijdonk honderd jaar

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Het dorp Rijsbergen heeft er na een jaar weer een eeuweling bij in de persoon van Elisabeth Braspenning- van Hooijdonk. 

DOOR CHARLES LUIJTEN

Huis en tuin in de Oranjestraat verraden het vanwege de aangebrachte versiering al, en wanneer we binnenkomen des te meer. Hier viert iemand haar honderdste verjaardag. De schoorsteenmantel zit verscholen achter de ontelbare ontvangen kaarten en brieven. Twee ervan zijn heel bijzonder: ook koning Willem-Alexander en Ina Adema, de Commissaris van de Koning in de Provincie Noord-Brabant, hebben iets van zich laten horen. 

Tuinslang

In de hoek van de kamer aan de voorkant bij het raam zit de 100-jarige erbij alsof ze een metamorfose heeft ondergaan. Over gezondheid en helderheid niet te klagen. Van ziek zijn heeft ze nooit geweten, behalve dan een nieuwe heup vanwege een val over de tuinslang.

Zundertse kermis

Elisabeth, in de volksmond Lies genoemd, zag 17 april 1923 als dochter van Drik en Catharina van Hooijdonk in Etten-Leur het levenslicht maar zou op de Diunt in Rijsbergen opgroeien. Haar ouders hielden er een boerenbedrijf op na. Pas op haar dertigste geraakte ze verliefd op Piet Braspenning tijdens een uitje naar Zundertse kermis en trad in datzelfde jaar, 1953, nog met hem in het huwelijk. Er werd een boerderij opgezet op Oekel waar twee jaar later de ooievaar een bezoek bracht. Bij zoon Wim zou het verder blijven.

Laguiten

Het is inmiddels 35 jaar geleden dat Piet door een ziekte is overleden. Het echtpaar had tussen de bedrijven door Oekel verruild voor Laguiten in het dorp op het huidige adres waar ze samen nog acht jaar woonden. 

KBO Rijsbergen

Lies is lang aangesloten geweest bij de Boerinnenbond (RKBB) en is inmiddels al heel wat jaartjes lid van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Rijsbergen. Voorzitter en secretaris Jan Aarts en Jac van Oers brachten haar maandag een bezoek. Later op de dag zou ook burgemeester Joyce Vermue de jarige komen feliciteren.

Herdenkingssteen

Het feest rond de 100-jarige Lies Braspenning-van Hooijdonk werd daags voor haar honderdste verjaardag reeds in de Harmoniezaal gevierd. “Ik dacht: dat kunnen we alvast maar gehad hebben,” vertelt ze. Lies Braspenning, die drie klein- en drie achterkleinkinderen heeft, ziet terug op een zeer geslaagd gezellig samenzijn met de hele familie. Alles bij elkaar waren dat heel wat personen. Neven en nichten waren dan ook van de partij. Lies Braspenning die op haar 95ste alles rond haar huis nog onderhield, denkt er voorlopig niet aan haar stulpje aan de Oranjestraat te verlaten. Haar 100-jarige leeftijd wordt middels een herdenkingssteen aan de voet van de Sint Bavo kerktoren vereeuwigd.