Tevreden gezichten bij de ondertekening van de erfgoedcode.
Tevreden gezichten bij de ondertekening van de erfgoedcode. FOTO ADDO SPRANGERS

‘Vincent van Gogh zit in het DNA van Zundert’

ZUNDERT - Het verhaal van Vincent van Gogh is in de gemeente Zundert nog altijd tastbaar aanwezig en vormt voor menigeen een bron van inspiratie. Om ervoor te zorgen dat dit erfgoed blijft bestaan, heeft vrijdag in het Van GoghHuis in Zundert de ondertekening van de erfgoedcode Van Gogh Zundert plaatsgevonden.

 

DOOR ADDO SPRANGERS


Dat gebeurde door de eigenaren van Van Gogh Monumenten en vertegenwoordigers van Van Gogh Brabant, het Van GoghHuis en de Gemeente Zundert. In de erfgoedcode verklaren de ondertekenaars dat ze zich inspannen om de zeven Van Gogh Monumenten in de gemeente Zundert te onderhouden en te behouden voor volgende generaties. Zo gaat de Gemeente Zundert onderzoeken hoe alle Van Gogh Monumenten minimaal een gemeentelijk status kunnen verkrijgen. De eigenaren beloven dat zij de gebouwen goed zullen beheren en in goede staat zullen behouden.


Startmoment

Burgemeester Joyce Vermue noemt de ondertekening een startmoment. “We moeten ons nu afvragen wat dit betekent voor de komende jaren en welke stappen we willen zetten. Van Gogh zit in ons DNA. Dat zie je onder meer aan de innovatieve manier van werken hier in Zundert. Het kleurrijke van Van Gogh zie je ook terug in onze gemeenschap, bijvoorbeeld in het verenigingsleven. Dit alles kan alleen tot bloei komen als we ons erfgoed koesteren.”


Erfgoedcode

Dat is ook de reden dat ooit de erfgoedcode is ontwikkeld, legt Frank van den Eijnden van Stichting Van Gogh Brabant en de Van Gogh Sites Foundation uit. “Hierbij is vooral ingezet op het bekendmaken van het verhaal dat Van Gogh een Brabander is. In samenwerking met de grote musea is in 2012 Van Gogh Europe opgericht, van waaruit in 2015 het Van Goghjaar is gehouden, waarop ook Corso Zundert toen heeft ingespeeld. Dat gaf een enorme aandacht. Het werd toen echter wel heel erg druk rondom Van Gogh. We hebben ons toen afgevraagd of we zelf wel heel goed wisten waarover we het hadden en geconcludeerd dat we de diepte in moesten gaan. Hierna hebben we stappen uitgewerkt om te bepalen wat de waardevolste plekken zijn waar Van Gogh heeft gewoond en gewerkt. Dit leidde in 2017 tot een eerste overzicht van 39 Van Gogh Monumenten, wat resulteerde in een gezamenlijke missie: hoe ga je die monumenten beschermen en doorgeven aan toekomstige generaties? Met hulp van onder meer de Provincie Noord-Brabant werd hier een plan voor ontwikkeld, waarbij al snel duidelijk was dat dit niet kon slagen zonder de hulp van de eigenaren van de locaties. Eind 2017 hebben de gemeenten met Van Gogh Monumenten, de erfgoedinstellingen de Provincie Noord-Brabant en Stichting Van Gogh Brabant het convenant Van Gogh Monumenten getekend om het instellen van lokale erfgoedcodes mogelijk te kunnen maken. Hieruit is in 2018 vervolgens de eerste erfgoedcode gedistilleerd: een overeenkomst met eigenaren van Van Gogh Monumenten zodat deze monumenten bewaard blijven.”


Atlas van Gogh Brabant

Daarmee was overigens de kous niet af. Nader onderzoek leidde afgelopen maand namelijk tot de presentatie van de Atlas Van Gogh Brabant, geschreven door Ron Dirven en Helewise Berger, respectievelijk directeur-conservator van het Van GoghHuis en conservator van het Noordbrabants Museum. Het boekwerk neemt lezers mee naar de Brabantse tijd van Vincent van Gogh langs 46 plaatsen die van betekenis waren voor zijn leven en werk in het Brabant van begin 19e eeuw. "Op basis van objectieve criteria, vastgesteld in ruggespraak met het Van Gogh Museum, zijn de Van Gogh Monumenten opnieuw onder de loep genomen,” vertelt Ron Dirven. "De lijst uit 2017 telde 39 monumenten, het zijn er nu 46. Er zijn er een paar afgevallen en een paar bijgekomen. Dat onderzoek had een tweeledig doel. Enerzijds vaststellen wat de moeite waard is om te behouden voor de toekomst en anderzijds zorgen voor een onderlegger voor het vertellen van het verhaal over Van Gogh. We hebben nu de bouwstenen van waaruit je dat verhaal kunt vertellen.” [n]