Jupp Henneböhl, later Joep Henneboel.
Jupp Henneböhl, later Joep Henneboel. FOTO ARCHIEF WEEKBLAD DE BODE

Lezing over Joep Henneboel, een Duitse verzetsstrijder

KLEIN ZUNDERT - De Duitse verzetsstrijder Joep Henneboel ligt begraven op de begraafplaats van Klein Zundert. Dankzij hem zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog velen gered van deportatie. De moeder en broer van voormalig talkshowpresentator Frits Barend waren enkelen van die velen. Op dinsdag 2 mei 2023 houdt Heemkundekring De Drie Heerlijkheden een lezing over Henneboel. Frits Barend gaat deze lezing verzorgen. 


DOOR ADDO SPRANGERS


Joep Henneboel, de naam die hij ging dragen na zijn naturalisatie tot Nederlander in 1962, werd in 1909 als Jupp Henneböhl geboren te Berge in Duitsland en groeide op in een streng katholiek milieu. 

In nazi-Duitsland werd hij ‘gedwongen’ geplaatst bij de Grüne Polizei, waar hij de functie van opperwachtmeester bekleedde. 

Hij werd gestationeerd in Amsterdam en kreeg daar opdrachten om te helpen bij razzia’s. 


'Hij zocht
contact met
verzetsmensen
om hen te
waarschuwen
voor razzia’s'


Vanuit zijn sterke geloofsovertuiging was Henneboel het niet eens met deze opdrachten. 

Hij zocht contact met verzetsmensen om hen te waarschuwen voor de razzia’s en bracht zichzelf daardoor in groot gevaar. Door zijn acties werden honderden mensen gered van deportatie, onder wie de moeder en broer van Frits Barend. Maar ook veel geestelijken werden gered. Broeder Bavo van de Trappisten van Zundert was een van hen.

Na de oorlog, in 1957, trouwde Joep Henneboel met Cissy van Putten, dochter van een verzetsman. Samen runden ze een sigarenzaak aan de Wittenkade in Amsterdam-West. In 1974, op 65-jarige leeftijd, publiceerde hij zijn ook in het Duits verschenen biografie 'Ik kon niet anders' welke hij opdroeg aan zijn vrouw Cissy. Voor al zijn acties werd Henneboel als één van zes Duitsers in 1984 onderscheiden met het Nederlands Verzetsherdenkingskruis. In 1977 verhuisde Henneboel vanuit Amsterdam naar Klein Zundert. Daar is hij op 3 augustus 1990 overleden. Hij ligt begraven op de Rooms Katholieke begraafplaats in Klein Zundert.

 

Aanmelden

De lezing over Joep Henneboel wordt zoals gezegd gehouden op dinsdag 2 mei in café-zaal Schuttershof aan de Klein Zundertseweg 38 in Klein Zundert en begint om 19.30 uur. De zaal is vanaf 19.00 uur open. Voor leden van de Heemkundekring De Drie Heerlijkheden is deze lezing gratis. Niet-leden betalen vijf euro. In verband met de verwachte drukte is opgave én betaling vooraf noodzakelijk, zowel voor leden als niet-leden. Aanmelden via een e-mail naar opgavededrieheerlijkheden@gmail.com. Surf voor meer informatie naar www.dedrieheerlijkheden.nl. [n]