Tevreden gezichten bij de presentatie van Zundert 4.
Tevreden gezichten bij de presentatie van Zundert 4. FOTO CHARLES LUIJTEN

'Smaakvol bier met een bijzonder karakter'

KLEIN ZUNDERT - “Nieuw Klein Zundert is geboren in trappistenbrouwerij De Kievit.” Met deze woorden werd vrijdag aldaar, tussen brouwketels, een nieuw en tevens het derde bierproduct gepresenteerd en geproefd: Zundert 4 Refterbier. De naam verwijst naar de eetzaal van een klooster, die ‘refter’ genoemd wordt.


DOOR CHARLES LUIJTEN


Al geruime tijd bestonden bij de brouwerij wens en plan waren om met een nieuw biersoort voor dag te komen. Het verlangen om in de refter of eetzaal van de abdij en in de refter van het gastenverblijf een eigen bier met een laag alcoholpercentage te kunnen aanbieden, leefde eerst en vooral bij broeder Guido, abt van trappistenklooster Maria Toevlucht in Klein Zundert. “Het is ons na anderhalf jaar gelukt. Mooi toch, nu de brouwerij tien jaar bestaat?” zegt brouwmeester Constant Keinemans.

Na de eerdere lancering van de bieren Zundert 8 Tripel Trappist en Zundert 10 Quadrupel Trappist, met alcoholpercentages van respectievelijk acht en tien, komt er met Zundert 4 Refterbier nu dus een nieuw bier met een alcoholpercentage van vier uit de ketel. Naast tarwemout bevat het recept van het nieuwe bier ook roggemout, hetgeen het bier een kruidige smaak geeft. “Aan het brouwsel werden tevens kruiden uit eigen streek toegevoegd, waardoor het een kruidige smaak heeft,” meldt broeder Christiaan die verantwoordelijk is voor de brouwerij. “Dit jaar bestaat Trappistenbrouwerij De Kievit tien jaar,” voegt hij eraan toe. Ons refterbier is een mooi begin van ons jubileumjaar. “Rond ons vijfjarig bestaan brachten we de Zundert 10 Quadrupel Trappist op de markt, dat zelfs werd uitgeroepen tot de beste quadrupel van Nederland. Nu vijf jaar later, is het tijd voor een beperkte uitbreiding van ons aanbod.” Een aantal horecamensen is deze vrijdag uitgenodigd om de presentatie van Zundert 4 bij te wonen en proeven. Het gezelschap geeft de brouwmeester een welgemeend compliment. Er is sprake van smaakvol bier met een bijzonder karakter.


Lange traditie

Een aardig verhaal vertelt abt Guido Belle. "Bier aan tafel in abdijen heeft een lange traditie. In onze Cisterciënzer Orde brouwde de abdij van Villers, gelegen in Waals-Brabant in België, in de achttiende eeuw drie verschillende bieren. Een sterk bier voor de religieuzen, een tweede dat lichter was voor de gasten en ten slotte het lichtste bier dat was voorbehouden aan de bedienden en de arbeiders. Nu zijn de rollen omgedraaid,” aldus de abt. Het nieuwe biertje Zundert 4 wordt gezien als een tafelbier en is niet direct bedoeld om je dorst te lessen. Het past uitstekend bij maaltijden en vooral bij vleesloze gerechten. Binnen de horeca zal het niet worden uitgeschonken en is het evenmin te vinden in de supermarkt. Waar dan wel? In de winkel van abdij Maria Toevlucht in Klein Zundert. Daarbij geldt een limiet van drie kratten per klant, juist omdat het bier eigenlijk voor consumptie in de abdij zelf bedoeld is. Zundert 4 Refterbier kent geen landelijke distributie. Om dit te benadrukken heeft het etiket ook een andere uitstraling dan de bestaande bieren. Abdij Maria Toevlucht is één van de tien brouwende trappistenabdijen ter wereld. De bieren mogen het logo ‘Authentiek Trappisten Product' voeren. Trappistenbier is binnen de muren van de abdij door of onder toezicht van de monniken gebrouwen. Trappistenbrouwerij De Kievit kent een gelimiteerde productie. [n]