Het jubilerende bruidspaar Martens-Klep poseert met burgemeester Joyce Vermue.
Het jubilerende bruidspaar Martens-Klep poseert met burgemeester Joyce Vermue. Foto: Charles Luijten

Echtpaar Martens-Klep viert 60-jarig huwelijk

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Hun diamanten huwelijk moest en zou gevierd worden in de Rijsbergse Harmoniezaal in Rijsbergen, het dorp waar Piet Martens en Jaantje Klep beiden zijn geboren en tot eind vorig jaar ook nog woonden. 

DOOR CHARLES LUIJTEN

Op 25 april waren ze precies zestig jaar getrouwd. Twee geboren en getogen Rijsbergenaren bij wie de vonk vier jaar voor hun huwelijk wederzijds oversloeg. “Ik had ze onder het dansen, toen nog in zaal ’t Hoekse bij Jan Theuns, zo lekker vast dat ik eraan twijfelde om haar wel los te laten,” zegt Piet Martens. De toen nog 20-jarige Piet viel bij de vier jaar ouder zijnde Jaantje blijkbaar evenzo in de smaak. Na vier jaar scharrelen gaven ze elkaar tegenover de ambtenaar burgerlijke staat het jawoord. Een uur later voor de pastoor nogmaals. 

Timmermansdiploma

Piet Martens komt uit een gezin dat acht kinderen telde. De ouders van Jaantje deden het een heel stuk rustiger aan. Pa en Ma Klep hielden het bij drie kinderen. In hun verkeringstijd werkte Jaantje in de huishouding van de familie Jansen te Breda en maakte zij als naaister gordijnen voor Jac van de Wouw die in Zundert in textiel handelde. Piet ging na het behalen van zijn timmermansdiploma werken bij wagenmakerij en timmerbedrijf Sjot Hanegraaf. Piet zou daar tot de pensioengerechtigde leeftijd blijven.

Ooievaar

Piet Martens, geboren op 26 september 1939, groeide op in het bosrijke Pannenhoef te midden van de hazen, konijnen, eekhoorns en reeën. Zijn Jaantje zag op 1 oktober 1935 het levenslicht in de Hogestraat. Na hun huwelijk betrokken ze een huis in de Hofdreven. Daar verscheen de ooievaar op 4 december 1964 en op 19 april 1967 en leverde in beide gevallen een dochter af. De oudste woont nu in Zundert en heeft een dochter en zoon. Dat laatste is ook het geval bij de andere dochter, woonachtig in Gouda.

Verzorging

Het diamanten paar Martens-Klep verhuisde in november 1970 naar de Ettenseweg waar het een nieuw huis bouwde. Om gezondheidsredenen vertrokken ze daar met node. Ze woonden er niet voor niets 53 jaar. Jaantje, die enkele ziekenhuisopnames had meegemaakt, was aan verzorging toe die echtgenoot Piet haar niet kon geven. Vorig jaar juni werd het echtpaar opgenomen in woonzorgcentrum De Willaert. Het had ook gekund in Rijserf maar de omgeving daar vind ik niet zo aantrekkelijk. Alleen maar stenen en nog eens stenen, nagenoeg geen groen. Hier zie ik veel meer natuur, zoals ik die praktisch heel mijn leven heb gekend,” zegt Piet. Jaantje valt hem bij door te vertellen dat ook het wonen van dochter Anita in Zundert bij de keuze een rol speelde.

Hachee

Piet, ook hij heeft qua gezondheid moeten inleveren, en Jaantje hebben het in De Willaert reuze naar hun zin. Bij lekker weer maakt Piet Martens als de toestand thuis het toelaat met zijn scootmobiel een rondje. Graag kijken ze naar natuurfilms op de tv en volgen ze de sport. Blij kun je Jaantje maken met een bord rode kool en hachee. “Mij maakt het geen bliksem uit, ik blief alles en ben dus een gemakkelijke eter,” besluit Piet. Als slagroom op de taart stapten burgemeester Joyce Vermue en Marly Bastick, bestuurssecretaris van zorgaanbieder Avoord, afgelopen maandag met bloemen binnen om Piet en Jaantje te feliciteren.