Vrijwilligers staan weer in de startblokken voor het wandelevenement Wernhout.
Vrijwilligers staan weer in de startblokken voor het wandelevenement Wernhout. Foto: De Lentstappers

Eerste lustrum voor Wandelevenement Wernhout

Door: Addo Sprangers Algemeen

WERNHOUT - Een mooie mijlpaal voor de organisatoren van het Wandelevenement Wernhout. Op zondag 7 mei wordt het loopspektakel voor de vijfde keer gehouden en kan er gesproken worden van een eerste lustrum. John van der Veeken en Linda Mathijssen blikken terug en kijken vooruit.

De twee behoren tot het tiental vrijwilligers dat handen en voeten geeft aan het Wandelevenement Wernhout. Ze zijn stuk voor stuk lid van wandelclub De Lentstappers. Op de dag zelf krijgt het gezelschap volop hulp vanuit buurtschap De Lent. Die hulpvaardigheid mag overigens nauwelijks verbazing opwekken. De opbrengsten van Wandelevenement Wernhout gaan immers naar De Lent. Belangrijkste doel van het evenement is namelijk nog altijd een extra centje verdienen voor de buurtschap. De extra handjes vanuit De Lent zijn niet alleen meer dan welkom, ze zijn ook broodnodig: zo dient het parkeren in goede banen te worden geleid en moeten startplaats en tussenstops optimaal worden bemand. Daarnaast brengt ook de verzorging van de catering het nodige werk met zich mee. “Het zijn allemaal vrijwilligers die op hun eigen manier een steentje bijdragen,” vertelt Linda Mathijssen. “De één houdt zich bezig met de pr rond het evenement, de ander verleent hand- en spandiensten op de dag zelf en weer een ander helpt mee bij het uitzetten van de routes.” Die routes wijken qua afstand net iets af van die van vorig jaar. Toen stonden de afstanden 7 km, 12 km en 22 km op het programma. Dit jaar is er gekozen voor de afstanden 6,5 km, 12,2 km en 22,2 km. De afstand 30 km is definitief geschrapt. Deze was voornamelijk in het leven geroepen om wandelaars die zich voorbereiden op bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse een wat langere wandeling te bieden. In de praktijk echter schreven zich niet zoveel deelnemers in voor deze afstand.” Het uitzetten van de route kostte ons heel veel werk, terwijl er eigenlijk maar weinig belangstelling voor was,” zo maken de twee vrijwilligers duidelijk. “Dan kunnen we ons beter focussen op drie afstanden.” Terugblikkend constateert John van der Veeken met tevredenheid dat de organisatie er elk jaar in is geslaagd met nieuwe routes voor de dag te komen. “Dat maakt het ook voor de deelnemers interessant, want elke keer weer kan vanuit een andere hoek al wandelend de omgeving van Wernhout worden verkend. Zeven jaar geleden - het coronavirus gooide twee keer roet in het eten -hadden we onze allereerste start bij de tent aan de Kleine Heistraat. Vorig jaar startte het Wandelevenement Wernhout aan de Krochtenweg, dit jaar vertrekken we voor de eerste keer vanaf de Moststraat. De buurtschap is nu volop bezig met de nieuwe corsobouwplaats aan de Wernhoutseweg. Het liefst hebben we volgend jaar al of het jaar erop de start van het Wandelevenement Wernhout daar.” Waar de start ook plaatsvindt, de vreugde bij de deelnemers staat voorop, zo stelt Linda Mathijssen. “De vele positieve reacties die we ontvangen maken me blij. Het is leuk om het evenement te organiseren, maar je hoopt altijd vooral dat alles goed verloopt en dat de deelnemers tevreden zijn.” 

Wandelevenement Wernhout op zondag 7 mei 2023. Afstanden 6,5 km, 12,2 km en 22,2 km. Start tussen 8.00 uur en 12.00 uur. Binnenkomst uiterlijk 16.00 uur. Kosten 4 euro p.p., kinderen tot en met 12 jaar gratis. Startpunt is Moststraat 5a in Wernhout.