De spelers repeteren sinds januari voor LEAR/LEER.
De spelers repeteren sinds januari voor LEAR/LEER. Foto: Joyce van Gils

BuitenSpel theater speelt: LEAR/LEER

Sport en vereniging

ZUNDERT - Over anderhalve week speelt de Zundertse toneelvereniging BuitenSpel theater weer een nieuwe productie. De vereniging, die in 2014 is opgericht, speelt in mei de voorstelling “LEAR/LEER”. Dit herschreven stuk wordt begeleid door regisseur Liselotte Backx. Het is een verhaal met te veel personages, te veel verhaallijnen en te veel verraders.

Het verhaal gaat over koning Lear die na jarenlang regeren afstand neemt van zijn troon. Lear besluit zijn koninkrijk over te dragen aan zijn drie dochters: Goneril, Regan en Cordelia. Om dit te verdienen moeten de dochters hun onvoorwaardelijke liefde verklaren aan hun vader. De twee oudste dochters houden een vleiend betoog. De jongste dochter Cordelia besluit niet mee te doen aan dit schouwspel. Lear voelt zich verraden door Cordelia en hij verdeelt het rijk onder zijn twee oudste dochters. Zijn lievelingsdochter Cordelia wordt onmiddellijk onterfd. Kort nadat Lear is afgetreden, heeft hij al snel het gevoel dat zijn dochters hem één voor één de rug toekeren. Koning Lear voelt zich machteloos en radeloos. Wie is Lear nu hij geen koning meer is? En wat doet het verraad van zijn dochters met hem?

Andere aanpak

De 12 jongvolwassenen dompelen zich onder in de wereld van Shakespeare. De tragedie ‘King Lear’, waar het stuk op is gebaseerd, is herschreven naar de tijd van nu. In een wereld die alsmaar voller wordt met mensen, meningen, problemen en oplossingen lijkt het stuk van Shakespeare precies voor deze tijd geschreven. Wie hoort de ander nog oprecht? Wie heeft er geen dubbele agenda? Wie handelt voor het weten van de spelregels? In deze herschrijving van het bekende verhaal gaan de spelers van Buitenspel theater op zoek naar een andere aanpak dan die van Shakespeare. De vraag is echter: wat is een effectief alternatief? Wellicht kunnen we samen iets leren van Lear.

Info

LEAR/LEER speelt op 12, 13, 20 en 21 mei te Heischoorstraat 3.

De foyer is geopend vanaf 20.00 uur en de voorstellingen starten telkens om 20.30 uur.

Tickets zijn verkrijgbaar via buitenspeltheater.eventgoose.com.[n]

Nabespreking van de repetitie om de puntjes op de i te zetten.
Één van de laatste repetities voor de voorstellingen. Ze zijn er klaar voor!
Één van de laatste repetities voor de voorstellingen. De spelers zijn er klaar voor!
De bodes tijdens de repetitie.
De laatste details worden doorgesproken met de spelers.
Voor u staan: de bodes