Het gilde in optocht naar de kerk tijdens de teerdag.
Het gilde in optocht naar de kerk tijdens de teerdag. FOTO ANDRÉ FRIJTERS

Start seizoen Gilde Sint Joris Rijsbergen met teerdag

RIJSBERGEN - Tot 1891 vierde het gilde een eerste en tweede teerdag in april rond de dag van de viering van de heilige Sint Joris. In 1928 wordt door de overheid besloten één teerdag te houden eind januari. Later wordt besloten de teerdag op de tweede maandag van januari te houden. De aanleiding hiertoe is waarschijnlijk het feit dat veel gildebroeders middenstanders waren en in begin januari hadden zij meer tijd dan in april.


Door corona konden we geen teerdag houden maar hierdoor is toen besloten de teerdag terug te brengen naar de datum waar deze thuis hoort en wel 23 april Sint Joris dag. Maar het gilde is net zo veranderlijk als een mens en dus werd het dit jaar zaterdag 22 april. Op deze dag gaat het gilde in vol ornaat met vaandel en vendel, conform de traditie, om kwart voor negen, in optocht naar de kerk. Ook onze overdeken, burgemeester Joyce Vermue was op dit vroege uur aanwezig, wat zeer gewaardeerd wordt. Na de mis geeft onze vendelier een vendelgroet aan de geestelijke en wereldlijke overheid. De invulling van deze dag is redelijk tradoitioneel, met ’s morgens een jaarvergadering, ’s middags diverse activiteiten en ’s avonds een maaltijd voor gilde broeders en -zusters. Het aantal leden is, jammer genoeg, wat kleiner dan in het verleden maar dit doet geen afbreuk aan de gezelligheid. 


Openingsschieting

Na de teerdag 22 april is het gilde weer in actie op zondag 23 april want dan houdt zij haar openingsschieting van seizoen 2023. Ondanks of dankzij het teerfeest van de vorige dag zijn alle gildebroeders en vele gildezusters weer aanwezig.

Deze dag wordt gestreden om de Fonds Douenburg prijs. 

De deelnemers dienen tien schot te doen op een geluksblazoen. De koning heeft het geluksblazoen gemaakt en na het schieten wordt de uitslag door hem bekend gemaakt. Dit jaar was het Anton van der Heijden die de gelukkige winnaar was. Lia Douenburg reikte de prijs, een zilveren medaille, uit aan Anton van der Heijden. 

Ook deze middag was het weer gezellig en alle gildebroeders hebben het vizier van hun boog weer scherp gesteld voor het aanvangende seizoen.

Is na het lezen van dit artikel de interesse in het gilde met de grote kruisboog gewekt schroom dan niet en kom op donderdagavond eens kijken in 't Rijkepad, bij het gilde.[n]