Een deel van de gebouwen waarin asielzoekers straks onderdak moeten krijgen.
Een deel van de gebouwen waarin asielzoekers straks onderdak moeten krijgen. FOTO ADDO SPRANGERS

'Belang van de buurt staat wel centraal'

RIJSBERGEN - De kogel is door de kerk. De Krabbebossen in Rijsbergen wordt tijdelijk, voor de duur van minimaal drie tot maximaal vijf jaar, ingezet als regionale opvanglocatie voor kansrijke asielzoekers. Vooralsnog is er sprake van de komst van vijftig zogeheten alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) en 140 asielzoekers.


DOOR ADDO SPRANGERS


Dat heeft burgemeester Joyce Vermue van de gemeente Zundert afgelopen bekendgemaakt. Met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn al voorlopige afspraken gemaakt over de komst van de regionale opvanglocatie. Dit is een opvang voor asielzoekers die al een kansrijke asielprocedure doorlopen en reeds aan de regio zijn verbonden. Zij hebben zeventig procent kans op een verblijfsvergunning en mogen daarna in onze regio wonen. Deze genoemde groepen asielzoekers krijgen straks onderdak in een deel van de gebouwen op het terrein, welke door het COA worden gehuurd voor een periode van drie jaar, met een optie voor twee keer een jaar verlenging.


Oekraïners

Voor één vrijstaand gebouw onderzoekt de Gemeente Zundert de mogelijkheden tot de tijdelijke opvang van Oekraïners. Valt dit onderzoek positief uit, dan huurt de Gemeente Zundert het bewuste gebouw voor een periode van drie jaar, eveneens met een optie voor twee keer een jaar verlenging. “Voor wat betreft de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de regio voldoen we momenteel niet aan de taakstelling door het Rijk. We hebben dus nog een opdracht,” aldus burgemeester Joyce Vermue. “Los hiervan: wil je een gebouw leeg laten staan in de wetenschap dat mensen dringend een dak boven hun hoofd nodig hebben?” Momenteel verblijven 54 Oekraïners in de gemeentelijke opvanglocatie aan de Laguitensebaan in Rijsbergen, zo’n 25 Oekraïners hebben onderdak gevonden bij inwoners van de gemeente Zundert. Verder is afgesproken dat er geen onwenselijke druk op het onderwijs in Rijsbergen komt te staan. De kinderen die straks op De Krabbebossen worden gehuisvest, gaan daarom naar basisschool De Fontein in Breda.


Toekomstperspectief

Zoals eerder gesteld zet de Gemeente Zundert in op herontwikkeling van De Krabbebossen, waardoor toekomstperspectief aan het gebied wordt geboden. “Er moet een plan voor de toekomst komen dat de omgeving een kwaliteitsimpuls bezorgt,” aldus burgemeester Joyce Vermue. Hiertoe ligt inmiddels een concept-convenant tussen de Gemeente Zundert en de eigenaar van het terrein klaar. Daarin zijn echter geen afspraken over de inhoud opgenomen. “De overeenkomst is vooral gericht op procesafspraken. Hoe kom je tot die ontwikkeling? We willen de werkwijze van Zundert Floreert hanteren, waarbij gezamenlijk plannen worden gemaakt om het gebied een impuls te geven en waarbij de directe omgeving nauw wordt betrokken.” Het moet ertoe leiden dat het gewenste perspectief voor het gebied er binnen drie tot vijf jaar ook daadwerkelijk is. ‘Last but not least’ is afgesproken dat de samenwerkende gemeenten in regio De Baronie elkaar hulp bieden in de asielopvang. Zo nemen zij de Zundertse achterstand op de huisvesting van statushouders voor het jaar 2022 over.


Zorgvuldigheid

“De druk op de asielketen is niet minder geworden en de vraag naar opvangplekken neemt ook niet af,” weet burgemeester Joye Vermue. “Als Gemeente Zundert leveren we graag een bijdrage aan een veilige opvang, maar in de gesprekken met het COA staan het belang van de buurt en de omgeving wel centraal. Zo hebben we bijvoorbeeld goed gekeken naar welke groepen asielzoekers passen bij de locatie en de gebouwen die we hebben, en naar hoe die groepen zijn samengesteld. We willen een opvang die aansluit bij onze eigen lokale voorwaarden. Zorgvuldigheid staat daarbij voorop.”


Omwonendenoverleg

Omwonenden en directe buren van De Krabbebossen zijn vorige week vóór de bekendmaking door de burgemeester huis aan huis per brief geïnformeerd over de ontwikkelingen. "Een aantal van hen heb ik ook persoonlijk gebeld om de brief aan te kondigen,” aldus de burgemeester. In het schrijven van de Gemeente Zundert zijn de bewoners ook op hoogte gesteld over de verschillende maatregelen die straks worden getroffen. Het gaat hierbij onder meer om verkeersmaatregelen voor veiliger verkeer voor fietsers en auto's. Hiernaast geldt de straks op de opvanglocatie werkzame locatiemanager van het COA als eerste aanspreekpunt voor omwonenden en komt er ook een telefonisch en online aanspreekpunt over de opvanglocatie. Bovendien is er 24 uur per dag beveiliging op en om de locatie én begeleiding voor de minderjarige asielzoekers. Verder komt er nog vóór de opening van de opvanglocatie een omwonendenoverleg dat periodiek zal worden herhaald. Voor directe buren is er komende week al een aparte bijeenkomst belegd. "Zodat we met elkaar in gesprek kunnen over vragen die leven,” zegt burgemeester Joyce Vermue.


Gemeenteraad

Op dinsdag 16 mei geeft de gemeenteraad haar wensen en bedenkingen mee aan het college van burgemeester en wethouders. Daarna neemt het college een definitief besluit over de komst van een tijdelijke opvang. Bij groen licht kunnen de eerste asielzoekers waarschijnlijk kort na de zomer al hun intrek nemen in De Krabbebossen. [n]