Impressie van het te bouwen kenniscentrum.
Impressie van het te bouwen kenniscentrum. ARTIST'S IMPRESSION STANTEC

Rootz is nieuwe naam van kenniscentrum BCT

ZUNDERT - Rootz. Dat is de nieuwe naam van het kenniscentrum van Business Centre Treeport (BCT) in Zundert, voorheen aangeduid onder de werktitel Experience & Excellence Centre.


DOOR ADDO SPRANGERS


Een van de belangrijkste onderdelen die op het BCT in Zundert verrijst, is het kenniscentrum. Het BCT wordt het hart van de Europese boomteeltsector en dit kenniscentrum wordt het hart van het bedrijventerrein. Het is ingepland in een hartvormig park met een rand van bomen en wordt innovatief, circulair en duurzaam.


Multifunctionele accommodatie

Het gebouw wordt een multifunctionele accommodatie (MFA), met daarin ruimte voor diverse gebruikers. Dankzij de modulaire structuur is het mogelijk om verschillende indelingen te realiseren. Hierbij kan worden gedacht aan een restaurant, expositieruimte (boomteelt), flexibele kantoorruimten, studieruimten, leslokalen en laboratoria. De ambitie is om een circulair gebouw te realiseren, opgebouwd door middel van een duurzame houten constructie. Daarnaast worden er biobased en plant-based materialen toegepast. De relatie met de boomteelt is zichtbaar in het grote atrium, waar ruimte is voor bijzondere bomen, die door het hele gebouw zichtbaar zijn. De (groene) buitenruimte zal onder meer voorzien worden van proefvelden, een helofytenfilter en een kas en klimaatkamer. Het kenniscentrum zal geschikt gemaakt worden om sectorgerelateerde activiteiten te faciliteren. Hierbij valt onder meer te denken aan plantonderzoek, vertical farming, onderzoek naar inhoudsstoffen, robotisering, energie en biobased bouwen, bodem- en wateranalyses en nog veel meer. Het kenniscentrum is erin geslaagd om voorafgaand aan de bouw een aantal onderwijsinstellingen aan zich te binden. Het gaat hierbij om: AERES, AVANS, Curio, HAS Green Academy en Yuverta.


Passende naam

Inmiddels nadert de start van de bouw; de eerste beelden van het te bouwen centrum zijn vastgelegd in de rendering en er is daarmee zowel een bewegende als een stilstaande artist impression gecreëerd. Hiermee werd het ook tijd om een passende naam voor dit centrum te kiezen. Er werd breed opgeroepen om met voorstellen te komen voor een passende en krachtige naam voor het kenniscentrum. Uit de vele inzendingen werd een top 5 samengesteld, waarop gestemd kon worden: Rootz, Tree Innovation Centre, Het Cambium, Symbiose (met als varianten Symbiosis of Symbiotic) en Entrée. Uit deze stemming werd voor de naam Rootz gekozen.


Extra verklaring

Rootz werd door diverse mensen ingediend. Mark Leenaerts van amSURE BV én de extra verklaring ‘een afkorting van Ruimte voor Onderzoek en Ontmoeting met Treeport Zundert’, was echter de eerste. Alle namen werden al vluchtig gecheckt maar deze naam krijgt nu een uitgebreide controle. Blijkt een goede bruikbaarheid uit de haalbaarheidsstudie, dan zal er ook een huisstijl ontworpen worden en zal het verder opgevolgd worden. Zodra de nieuwe naam vaststaat kan Mark - naast de eeuwige roem - nog een bijzondere extra tegemoetzien.


Grote betrokkenheid

Het BCT bedankt iedereen voor de grote betrokkenheid, de vele reacties en het meedenken. "Hierin kwam precies naar voren waar BCT voor staat: door en voor de sector,” schrijft zij. [n]