Vijf van de zeven vrijwillige chauffeurs poseren in hun nieuwe kloffie.
Vijf van de zeven vrijwillige chauffeurs poseren in hun nieuwe kloffie. Foto: Jessica Nouws

Nog altijd veel vraag naar de PlusBus

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De BoodschappenPlusBus in Zundert bestaat tien jaar. Dat werd afgelopen week in het Nonnekeshof in Zundert gevierd met een feestelijke bijeenkomst waarbij personeel van Surplus, vijf van de zeven vrijwillige chauffeurs en wethouder Ralph Bogers acte de présence gaven.

Laatstgenoemde deed dat ter vervanging van zijn collega Twan Zopfi, portefeuillehouder Sociaal Domein. Hij kon hierdoor genieten van de vele anekdotes die de chauffeurs van de PlusBus uit hun mouwen schudden. Zoals het verhaal over het in de bus gevonden onder- en bovengebit, waarvan de eigenaar zich nimmer heeft gemeld. Of het verhaal over de dames achter in de bus die boos werden op elkaar. “Ja, dan kan het best tekeergaan.” Ook werd er verteld waarom een van de chauffeurs af en toe een extra rondje door het buitengebied maakte om zijn passagiers te plezieren. “Kijk, hier hebben wij vroeger ook grond gehad, werd er dan geroepen. Op zo’n moment werd er extra genoten van een ritje.”

Uitjes

Ouderen de gelegenheid bieden om wat vaker naar de winkel te gaan of een uitstapje te maken was dan ook de belangrijkste gedachte bij de introductie van de BoodschappenPlusBus tien jaar geleden, een initiatief van de toenmalige Stichting Welzijn Zundert (SWZ) en Rabobank De Zuidelijke Baronie. Inmiddels wordt de kar getrokken door Surplus en mogen ouderen voor een klein bedrag een beroep doen op de PlusBus. Daar is nog altijd veel vraag naar: de PlusBus trekt wekelijks 32 unieke bezoekers. Zij maken van de bus gebruik voor bijvoorbeeld vervoer van en naar de Huiskamers in de verschillende kerkdorpen. Hiernaast wordt de bus ingezet voor vervoer naar uitjes als Corso Zundert op maandag, Boerendagmuseum De Karkooi, tuincentrum De Bosrand en de Beekse Bergen.

Vervanging

Vanuit Surplus wordt momenteel oriënterend onderzoek verricht naar mogelijkheden om de bus op termijn te vervangen door een nieuw exemplaar. “Op zeker moment zal het met de huidige bus wel klaar zijn,” aldus coördinator Jessica Nouws van Surplus, “en het vervoer moet natuurlijk wel veilig zijn en blijven. Gezien de energietransitie gaat de voorkeur dan uit naar een elektrische bus. We gaan binnenkort met de Gemeente Zundert in overleg. Wellicht kunnen ook sponsors aan een nieuwe bus bijdragen.”

Warm bad

Hierop vooruitlopend zijn de vrijwillige chauffeurs van de PlusBus met een fonkelnieuwe bodywarmer onlangs letterlijk in een nieuw jasje gestoken. Een geste die ook bijzonder wordt gewaardeerd door Rinus Aerts, vrijwillig chauffeur van het eerste uur. “Ik was net een half jaar met vervroegd pensioen en op zoek naar iets om me nuttig te maken, toen het project van de BoodschappenPlusBus voorbijkwam. ‘Die moet ik hebben’, dacht ik bij mezelf. Het was even wennen, maar het voelde meteen als een warm bad. Zolang ik kan, blijf ik het werk als vrijwillig chauffeur doen. Het geeft me altijd een goed gevoel dat ik de mensen die ik vervoer een fijne dag bezorg.”