Afbeelding
Foto: Jack Mathijssen

Brugklassers Mencia op de bres voor Filipijnse kinderen

Door: Jack Mathijssen Algemeen

ZUNDERT - Ruim zestig brugklassers van de middelbare school Mencia Sandrode in Zundert waren afgelopen week druk in touw met een zogenaamde Obstacle Run. Doel was om zoveel mogelijk geld bijeen te verzamelen voor Stichting Kalinga, een organisatie gerund door vrijwilligers die streeft naar het doorbreken van de armoede waarin de kinderen van de Patayas-vuilnisbelt nabij de hoofdstad Manilla in de Filipijnen zich bevinden.

De voorbije zes weken waren de leerlingen tijdens de lessen Engels, Lichamelijk Oefening en Techniek actief met de voorbereidingen. Samen bouwden ze op woensdagochtend tien hindernissen op. Ze deden hiernaast zelf hun inkopen en zorgden voor hun lichamelijke conditieopbouw.

Power Point

Met een Power Point-presentatie waren de leerlingen voorbereid op de doelstelling en kregen ze een blik op de omstandigheden in de Filipijnen. Om te voorkomen dat kinderen in de toekomst terechtkomen op de vuilnisbelt, is onderwijs aan hen van het grootste belang. Vandaar dat er een school is gebouwd met behulp van de Stichting Kalinga. Het is nu zaak dat deze financieel gezien verder in stand gehouden kan worden. Miranda van Loon is Bestuurslid van de Stichting. Ze gaat regelmatig naar de Filipijnen. In 2006 was ze er met leerlingen van Mencia Breda en ze is er al die jaren betrokken bij gebleven. Voor aanvang van de ochtend kon ze de leerlingen een aanmoedigingsfilmpje van leerlingen van De Patayas laten zien. Gymdocente Fabiënne Willems was op school het aanspreekpunt voor leerlingen en nam de organisatie op zich. Er werden maquettes gebouwd, alles werd zelf ontwikkeld en materialen werden ingekocht. De kinderen zochten daarvoor ook sponsors.

Contacten 

Amy Hereijgers, Julia Dulska, Desteny van Rijen en Ashley Franken zijn aangesloten aan tafel. Ze hebben net geholpen met het opruimen en doen hun verhaal. Alle vier zijn ze droog gebleven, waar anderen tijdens de waterovergang een nat pak hebben gehaald. Alle vier vonden ze het erg leuk. Het was goed om iets te doen voor de kinderen op de vuilnisbelt. Ze moeten er zelf niet aan denken. Alle vier hebben zij geld ingezameld. Het werken in projectvorm is erg in de smaak gevallen. Door brievenwisselingen hebben ze onlangs contact gekregen met meisjes in de Filipijnen. Een school is een school, zou je denken. Toch zijn er verschillen volgens de meisjes. “Daar dragen ze allemaal een schooluniform en er is een bus om ze naar school te brengen.” Ondertussen is er een briefwisseling tot stand gekomen. De leerlingen uit Zundert hebben brieven geschreven, en vanuit de Filipijnen is er antwoord gekomen. Eerst was dat allemaal nog heel anoniem, maar via social media zijn er toch meer briefwisselingen tot stand gekomen. Desteny heeft via Instagram contact met Crystel uit Manilla. Zij is geboren en opgegroeid op de vuilnisbelt. “We praten Engels met elkaar.” Ashley heeft zo contact met Xyriel via briefcontact. Natuurlijk zou het pas echt leuk zijn als kinderen elkaar lijfelijk zouden kunnen ontmoeten. Ach….. misschien dat ze in de toekomst eens stage zouden kunnen gaan lopen op de Papaya Academy. De wereld wordt immers steeds kleiner. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding