Vrolijke gezichten bij de prijsuitreiking.
Vrolijke gezichten bij de prijsuitreiking. Foto: Jacqueline Roelandt

Basisschool Zonnebloem valt in de prijzen bij scholenproject zwerfafval

Door: Addo Sprangers Algemeen

KLEIN ZUNDERT - Van de vijf basisscholen die gemeente Zundert telt, ging de Zundertse basisschool Zonnebloem afgelopen week aan de haal met de eerste prijs bij het scholenproject  ‘Zwerfafval, natuurlijk niet’, een educatief programma over zwerfafval en de consequenties voor de natuur gemaakt door VRC Zundert in samenwerking met de Gemeente Zundert.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Wie de educatiezaal van het Vogelrevalidatiecentrum (VRC) binnenstapt en daarbij tegelijkertijd omhoog kijkt, ziet namaakvogels hangen in elkaar geknutseld van zwerfvuil. Het is het resultaat van de arbeid van de groepen 5 en 6 van alle basisscholen binnen de gemeente Zundert naar aanleiding van een opdracht binnen het scholenproject ‘Zwerfafval, natuurlijk niet’, dat voornoemd centrum samen met de Gemeente Zundert had opgezet.

Lesbrief

De leraren van de betreffende schoolklassen 5 en 6 ontvingen enige tijd terug een zogeheten lesbrief waarin het hoofdzakelijk ging over de vervuiling van onze bodem door het wegsmijten van allerlei rommel. “Zwerfafval is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor vogels en bodemdieren, zoals wormen. Vandaar dit educatief project,” zegt beheerder Annemarie Brosens van Vogelrevalidatiecentrum (VRC). 

Creatief

Leerlingen van groep 5 en 6 gingen creatief aan de slag met het project. Daar was een prijs aan verbonden. In totaal 21 vogels werden in elkaar geknutseld van allerlei soorten afval. De jury, bestaande uit professionals, beoordeelde de kunstwerken. Dat gebeurde eveneens door het publiek.

Prijsuitreiking

Eensgezind werd de conclusie getrokken dat de Zundertse basisschool Zonnebloem het meeste recht had op de eerste prijs van het scholenproject. Ook de publieksprijs ging naar deze school. De prijsuitreiking vond vorige week woensdag plaats in het Vogelrevalidatiecentrum (VRC) aan de Luitertweg in Klein Zundert door wethouder Judith Kuijpers van de gemeente Zundert. De tweede prijs was voorbasisschool Sint Antonius uit Klein Zundert, de derde prijs ging naar de Sint Bavoschool uit Rijsbergen.