Burgemeester Joyce Vermue op bezoek bij het jubilerende koppel.
Burgemeester Joyce Vermue op bezoek bij het jubilerende koppel. Foto: Charles Luijten

Echtpaar Foesenek-Poppelaars viert 60-jarig huwelijk

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Rijsbergen heeft er opnieuw een diamanten bruidspaar bij. Het zijn dit keer Jack Foesenek en To Poppelaars die zestig jaar geleden in het huwelijksbootje stapten.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Het jubilerende paar is overigens niet het enige in het dorp dat de diamanten status heeft weten te verkrijgen. Een aantal jaren terug vielen 50-jarige bruidsparen als appels van de boom. Het begint er langzamerhand op te lijken dat het goud nu in veel gevallen wordt verruild voor diamant. Deze keer is het prijs in woonzorgcentrum Rijserf, waar Jack en To Foesenek-Poppelaars op Koningsdag een appartement betrokken om er hun laatste levensjaren te mogen doorbrengen.

Boerenafkomst

Jack Foesenek, boerenzoon van Jan Foesenek en Naan van Steen, werd 5 april 1932 geboren aan de Ettenseweg in Rijsbergen. Voor hij ter wereld kwam liep op het boerenerf reeds een club van zeven rond. Na Jack zouden nog drie broers en zusters bijkomen om het elftal compleet te krijgen. “De lamp ging thuis in die tijd al om ’n uur of negen uit, dus dan weet je het wel,” zegt Jack. To Poppelaars komt uit Breda en is geboren op de Emer op 26 augustus 1940 als dochter van Jan Poppelaars en Anna van Aert die er eveneens een gemengd boerenbedrijf op na hielden.

Vonk

Jack en To kenden elkaar al van gezicht toen de vonk oversloeg. “Het was met Bikse (Prinsenbeek). ‘Zullen we samen eens in de schommel stappen en proberen zo hoog mogelijk te komen om het tentzeil te raken?’ vroeg ik aan To.”Het leidde er uiteindelijk toe dat het tweetal op 16 mei 1963 voor de ambtenaar van de burgerlijke stand stond in het Bredase stadhuis. Het kerkelijk huwelijk werd 25 mei van dat jaar in de Theresiakerk aan de Tramsingel in Breda gesloten. Aansluitend hierop kwamen de glazen en wat later de gehaktballen met appelmoes op de tafel in feestzaal Piet Bastiaansen, bij de bushalte van Effen. De eerste huwelijksnacht werd doorgebracht bij Jack Foesenek thuis: hij had van zijn ouders de boerderij overgenomen.

Uitbreiding

Het nog jonge gezin kreeg haar zijn eerste kind op 27 maart 1965: een dochter met de naam Anita. “Nummer twee, onze zoon John, kwam twee jaar later. Omdat er maar twee soorten zijn, hebben Jack en ik het daarbij maar gelaten,” aldus To. “John heeft nu de boerderij aan de Ettenseweg. Na 35 jaar koeien melken en met het hakske op de akker te hebben gestaan, vonden we dat het mooi geweest was.”

Zwemdiploma

Jack en To Foesenek-Poppelaars verlieten dan ook de boerderij en verhuisden naar het Heiveld in eigen dorp. Tussen de bedrijven door fietste Jack naar zoon John om die op de boerderij een handje toe te steken. To hield het alleen bij huishoudelijk werk en een baantje trekken in het zwembad. Ze behaalde op haar 65ste zelfs nog haar zwemdiploma. Nu, in woonzorgcentrum Rijserf, kookt ze nog haar eigen potje. Jack en To Foesenek, die vijf kleinkinderen hebben, zijn fanatieke koersbalspelers en als er vrouwenvoetbal op televisie komt zitten de twee al bijtijds voor de buis. Het diamanten echtpaar kreeg vorige week dinsdag, dus op de grote dag zelf, bezoek van burgemeester Joyce Vermue.