Aan de keukentafel met Twan Schalk: ‘Ik heb de drive om altijd door te gaan’

Door: Luuk Roozeboom Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Agrarisch makelaar Twan Schalk. 

Twan, altijd al makelaar willen worden?
“Nou nee, mijn toekomst zag er oorspronkelijk heel anders uit. Ik ben een boerenzoon uit Galder. Lang was het plan dat ik boer zou worden. Ik ging naar de landbouwschool en volgde een specialisatiecursus in de intensieve veehouderij. Daarnaast kon ik ook aardig fietsen. Mijn vader heeft me altijd gestimuleerd om te gaan doen wat ik leuk vind. Daarom heb ik geprobeerd om een professionele wielercarrière op te bouwen. In 1994 werd deze abrupt verbroken, toen ik zwaar ten val kwam en mijn been dusdanig verbrijzelde dat op topniveau fietsen niet meer kon. Tijdens het revalideren heb ik goed nagedacht wat ik dan wilde gaan doen. Een goede vriend van me tipte me toen op de makelaardij. Op mijn krukken ben ik begonnen met deze cursus. Uiteindelijk kwam ik te werken bij een agrarische makelaar in Oost-Brabant. Daar heb ik drie jaar gewerkt, totdat ik Desiree ontmoette. Zij werkte bij een makelaar in Breda. Al vrij snel besloten we om voor onszelf te beginnen. Op 1 januari 2000 openden we ons kantoor in Rijsbergen.”

Toen je ervoor koos om de makelaardij in te gaan; viel de droom van je vader toen in duigen?
“Nee, hoor. Mijn vader vond het altijd belangrijk dat ik deed wat ik graag wilde. Toen ik zei dat ik varkensboer wilde worden, vond hij dat prachtig. Maar dat vond hij bij wielrennen ook. Uiteindelijk ben ik makelaar geworden en stond hij volledig achter mijn keuze.”

Jullie zijn gevestigd in Rijsbergen. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?
“Dat is een hele bewuste keuze geweest. Ten eerste omdat er op dat moment in Rijsbergen nog geen makelaar zat. Verder omdat Rijsbergen een groot agrarisch buitengebied heeft. Rijsbergen heeft best veel eigenschappen die Galder ook bezit. En daarnaast: Desiree kwam uit Etten-Leur, ik uit Galder, we zijn er tussenin gaan zitten.”

Jullie hebben in 2000 allebei jullie baan opgezegd om voor jezelf te beginnen. Da’s best een stap?
“We komen allebei uit een ondernemersfamilie, dat is toch wel een fijne basis. Onze ouders waren altijd supportive. Het opzeggen van onze banen hebben we dan ook niet als een grote stap ervaren.”

De agrarische sector is best conventioneel, hoe krijg je daar het vertrouwen?
“Het verschil tussen een ‘gewone’ makelaar en een agrarische makelaar is dat er bij een gewone makelaar vaak maar eenmalig contact is tussen hem/haar en zijn klanten. Als agrarisch makelaar is dat heel anders. Daar zijn veel meer contactmomenten. Er moet bijvoorbeeld getaxeerd worden voor de overname, voor financieringen, er moeten misschien productierechten gekocht worden of er moet een stuk land bij gekocht worden; iedere keer ben je in beeld. Als agrarisch makelaar word je een soort vaste adviseur voor de veehouder of tuinder. Maar écht een goede relatie opbouwen, dat duurt wel even. Als je dat vertrouwen eenmaal hebt dan is de agrarische wereld juist heel trouw. Een fijne omgeving om in te mogen werken.”

Had jij een voordeel, omdat je zelf ook uit dit wereldje komt?
“Sterker nog: als ik zelf niet uit dit wereldje zou komen, zou het bijna onmogelijk zijn. Ten eerste omdat je de taal niet spreekt en ten tweede omdat je toch vrienden, kennissen en familieleden mist. Voor mijn zoon en dochter zou het bijvoorbeeld al een heel stuk moeilijker worden om te slagen in de agrarische makelaardij.”

Je hebt een topsportachtergrond. Vertaalt zich dat ook in jouw ondernemerschap?
“Ja, nooit opgeven. De drive hebben om altijd door te gaan. In de sport is het zo dat, als je er alles voor doet, je heel ver kunt komen. Dat is in deze sector ook zo. We zijn eigenlijk met nul begonnen en als je kijkt waar we nu staan; dan zijn we daar heel trots op. Daarnaast kun je in de topsport te maken krijgen met allerlei tegenslagen: dat is in dit vak ook. Je kunt het niet verzinnen of je maakt het mee.”

Wat maakt iemand tot een goede agrarische makelaar?
“Het is vooral belangrijk dat iemand kennis van het gebied heeft. Op het moment dat je bijvoorbeeld naar een perceel landbouwgrond kijkt, moet je de hele situatie goed kunnen inschatten. Inmiddels weet ik veel over ons gebied, maar je moet mij ook niet naar Zuid-Holland sturen. Verder is het belangrijk om midden in de beroepsgroep te staan. Wij gaan regelmatig naar een studieclub of we maken op andere manieren contact met de agrarische ondernemers.”

Heb je je weleens zorgen gemaakt over het bedrijf?
“Nou, nee, niet direct. Uiteraard is het ook bij ons met ups en downs, dat moet je accepteren. Zo was voor veel makelaars de kredietcrisis een lastige periode. Maar ook die periode was voor ons niet eens zo slecht. De agrarische sector floreerde en juist in die periode hebben we behoorlijk wat transacties gedaan. Maar je ziet wel de tijd, de mens en de klant veranderen. Een klant is onrustiger, eerder ontevreden, misschien ook wel veeleisender. Ik denk dat dat gewoon de tijdgeest is; we zijn met z’n allen behoorlijk verwend geraakt. Daarom vind ik het ook wel heel mooi dat wij nog steeds werken met klanten waar die tijdgeest nog niet heeft plaatsgevonden. Daar kan ik wel heel erg van genieten.”

Hoe staat het met jouw zakelijke ambities?
“Ik ben nu 51, maar ik denk nog niet aan stoppen. Ik heb ook niet de ambitie om nog een extra kantoor te openen. Ik heb de eigenschap om graag alles onder controle te houden. Als we doorgaan met hetgeen wat we nu doen en kwaliteit blijven leveren, dan ben ik meer dan tevreden. Ik hoop dat we de bestaande groep mensen binnen ons kantoor kunnen behouden, iedereen vult elkaar goed aan, samen hebben we veel plezier en leveren we iedere dag een goede prestatie.”

Met wie zou jij nog weleens aan de keukentafel willen zitten?
“Ik zou het wel leuk vinden om eens met Caroline van der Plas aan de keukentafel te zitten. Knap hoe rustig zij blijft, op lastige vragen goede antwoorden weet te geven en staat voor haar achterban. Lijkt me leerzaam om eens met haar van gedachte te wisselen.”

Naam:
Twan Schalk
Leeftijd:
51 jaar
Getrouwd: 
Met Desiree
Kinderen:
Christel (19) en Rens (17)
Hobby:
Ik vind sporten leuk om te doen, maar inmiddels is het meer het ondersteunen van de sport van de kinderen. Wielrennen is mijn nummer 1, maar ik heb eigenlijk interesse in alle sporten