In Rijsbergen zijn de handen ineengeslagen voor een tof en gezellig Zomerweekend.
In Rijsbergen zijn de handen ineengeslagen voor een tof en gezellig Zomerweekend. Foto: Tess Mutsters

Rijsbergen bereidt zich voor op Zomerweekend

Door: Tess Mutsters Algemeen

RIJSBERGEN - Het Zomerweekend van Rijsbergen staat weer voor de deur. 17 en 18 juni staat het gepland. Dit weekend moet het ultieme dorpsweekend voor de gemeenschap van Rijsbergen zijn, met een hoop verschillende activiteiten en evenementen op de planning. Zo vinden de Bavoloop en de brunch van muziekvereniging Sint Cecilia allebei dat weekend plaats.

“Voor het Zomerweekend werken we allemaal samen,” vertelt Angelica Somma van Het Kaffee in Rijsbergen. “We zorgen samen voor een knalweekend. Dat is ook wat naar mijn idee centraal staat, het samenwerken en de verbinding. Dit is ook het weekend van Vaderdag, dus hét perfecte uitje voor het gezin.” Bob van Riel, actief als organisator bij de Bavoloop, vult aan: “Op die manier kunnen we het dorp hechter maken.”

Zaterdag

Het weekend van 17 en 18 juni zit bomvol gepland. Op zaterdag start de kermis, die ook door Sint Cecilia wordt georganiseerd. Han Mathijsen, actief bij de muziekvereniging, weet daar alles over te vertellen. “vroeger waren er twee kermissen in hetzelfde weekend. Eén werd geregeld door de gemeente, de andere werd door ons geregeld. Inmiddels hebben we dat allang overgenomen.” De Kennedymars vertrekt op zaterdag vanuit het Koutershof in Rijsbergen en komt daar ook weer aan.

Zondag

De zondag is het hoogtepunt van het weekend. “We beginnen de ochtend met een brunch en een concert van de muziekvereniging op het Lindekensplein. Dat doen we jaarlijks, de brunch gaat vervolgens over in de Bavoloop’, aldus Han. Aanmelden voor de brunch kan via www.sintceciliarijsbergen.nl/zomerweekend. “De Bavoloop organiseerden we tot een aantal jaren geleden altijd op zaterdagmiddag, maar we vinden de zondagmiddag eigenlijk veel beter passen,” vertelt Bob. “Zo komt alles veel mooier samen en heb je ook meer publiek,” vertelt Angelica instemmend.

“We beginnen om twaalf uur ‘s middags met de rollatorrun, daarna zijn eerst de kinderen aan de beurt. Uiteindelijk sluiten we af met de tien kilometer.” De route van de Bavoloop ziet er dit jaar ook wat anders uit. Bob vertelt enthousiast: “We hebben ons altijd wat meer gericht op de professionele lopers, maar we zien wel echt dat de Bavoloop ook bij de recreatieve lopers steeds populairder wordt. De route voor de loop begint daarom wel gewoon in de Bavostraat, maar gaat vervolgens langs de Aa of Weerijs, waardoor het voor de lopers zelf veel mooier lopen is. Er staat dan wel niet constant publiek langs de lijn, maar het geeft wel rust in het lopen. Daarbij kom je voor de start en finish natuurlijk door het centrum. Dit is dus de ideale combi van publiek en rust.” Inschrijven voor de Bavoloop kan nog via www.bavoloop.nl.

Horeca

Dit jaar is pas het tweede jaar van het Zomerweekend dat ook de horeca echt actief een rol speelt. Op het Lindekensplein komt een bar te staan, waar verschillende horecaondernemers samenwerken om midden in het dorp een goed feestje te organiseren. “Alle horeca in Rijsbergen sluit ook om zes uur ‘s avonds dat weekend, zodat we echt iedereen naar het plein kunnen trekken en iedereen daar samen kan komen,” vertelt Angelica. “Zo kunnen we echt mensen bij elkaar brengen.” Benieuwd geworden? “Kom gewoon lekker een biertje, of iets anders natuurlijk, drinken en laat je verrassen,” aldus Angelica.