Jacques van Tichelt: 'Eigenlijk tot ieders tevredenheid aan de Veldstraat gezeten'
Jacques van Tichelt: 'Eigenlijk tot ieders tevredenheid aan de Veldstraat gezeten' Foto: Addo Sprangers

MalawiShop verhuist binnenkort naar De Ambachten

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De MalawiShop aan de Veldstraat in Zundert gaat verhuizen. Per 5 juli neemt de kringloopwinkel haar intrek in een pand aan De Ambachten, dat bekend staat als de oude garage Oostvogels. Het is de bedoeling dat de MalawiShop er voorlopig vijf jaar blijft gehuisvest.

Doel van de door vrijwilligers gerunde kringloopwinkel is het structureel bieden van financiële hulp aan het door de Zundertse Nicole van Elteren opgerichte kindertehuis in Malawi. Nu dus nog heel even vanuit het pand aan de Veldstraat. “Hier hebben we eigenlijk tot ieders tevredenheid gezeten,” aldus Jacques van Tichelt, medeoprichter van de MalawiShop. “Een grotere ruimte zou fijn zijn, maar daar waren we niet actief naar op zoek. Totdat de verhuurder aangaf de huurovereenkomst niet te willen voortzetten omdat gezien de staat van het pand dan torenhoge investeringen nodig zouden zijn. Daarop hebben we stappen ondernomen om nieuwe locaties te onderzoeken. Er waren wel winkelpanden beschikbaar, maar daar zou de aan- en afvoer van goederen problematischer zijn. Nu beschikken we over een garage waar de spullen naar binnen gaan en een winkel waar de spullen naar buiten gaan. We hebben, zonder succes, zelfs gekeken naar kerken die wellicht leeg komen te staan. Via Simon Spinder zijn we bij het pand aan de Ambachten uitgekomen, dat drie keer zoveel vloeroppervlakte heeft. Voor ons een uitkomst. We hebben straks niet alleen meer opslagruimte, ook krijgen we ruimte om meubels te presenteren en om bijvoorbeeld een groter boekenhoek te creëren.”

Terughoudend

Bijkomend voordeel is dat de MalawiShop straks dichter in de buurt is van de Milieustraat. “We ontkomen er niet aan dat we helaas soms ook spullen moeten doorschuiven,” aldus Jacques van Tichelt. Over spullen gesproken: met het oog op de verhuizing roept hij iedereen op om voorlopig nog even terughoudend te zijn met het aanleveren van goederen. “Alles moet straks immers worden meeverhuisd. De week voorafgaand aan de verhuizing zijn we trouwens sowieso de hele week gesloten.”

Overname

De MalawiShop is een vervolg op de eind 2019 door Peter Dictus en Riet Pijnappels geïnitieerde benefietavond ten bate van het kindertehuis. Deze groeide, mede via een spontaan opgezette winkel in de Molenstraat, echter uit tot een enkele weken durende inzamelingsactie die uiteindelijk ruim 45.000 euro opleverde. Nadat Terre des Hommes vanwege het coronavirus de stekker trok uit haar winkel aan de Veldstraat, mede vanwege het besmettingsgevaar voor haar veelal oudere vrijwilligers, ontstond het idee om op dezelfde locatie een nieuwe winkel op te zetten ten bate van het werk van Nicole van Elteren in Malawi. Aldus geschiedde. De huurovereenkomst en inboedel werden door de nieuw opgerichte Stichting MalawiShop overgenomen van Terre des Hommes, waarna een aanvang kon worden gemaakt met de nieuwe inrichting en een nieuwe uitstraling van het winkelpand. In september 2020 werd de Malawi Shop officieel geopend.