Het initiatief van Humanitas helpt ook bij het aanvragen van toeslagen.
Het initiatief van Humanitas helpt ook bij het aanvragen van toeslagen. Foto: Corine Roks

Thuisadministratieloket Rucphen voorziet in behoefte

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN- Hulp nodig bij het op orde brengen van uw administratie, bijvoorbeeld omdat de schulden zich opstapelen, of omdat U om andere redenen het financiële overzicht even kwijt bent? Of misschien wenst U wat hulp bij het aanvragen van toeslagen als zorg- huur- en energietoeslag dat tegenwoordig uitsluitend online kan? In al dit soort gevallen biedt Thuisadministratie uitkomst. Een initiatief van Humanitas waarbij vrijwilligers tijdelijke hulp bieden bij het op orde brengen en houden van uw geldzaken en administratie. Drie van de vrijwilligers Thuisadministratieloket Rucphen aan het woord. 

Leo Smits van Humanitas is coördinator van Thuisadministratie Roosendaal en Rucphen. Binnen Thuisadministratieloket Rucphen zijn het de vrijwilligers Marjan van der Waals en Tineke Wagtmans die hulp bieden bij het op orde krijgen van het huishoudboekje. Beide dames zijn jarenlang werkzaam geweest bij Vluchtelingenwerk. Met deze achtergrond zijn zij getraind in het bewandelen van de juiste wegen naar de verschillende instanties.“We wilden iets doen voor alle mensen, vandaar onze inzet voor Thuisadministratie. Dat we deze hulp nu ook in de gemeente Rucphen kunnen aanbieden vinden we heel belangrijk. Zeker nu, in deze pittige tijden met oplopende energie- en gasprijzen, de inflatie en onzekerheden,” aldus de dames.

Spreekuur

Deze reikende hand werd afgelopen november binnen de gemeente Rucphen actief. “Met elke week een spreekuur in een van de dorpshuizen of in de bibliotheek van het gemeentehuis,” geven de dames aan. “Mensen kunnen zich aanmelden voor het spreekuur, of zonder afspraak langskomen voor bijvoorbeeld vragen over toeslagen. Het spreekuur is bedoeld voor korte ondersteuning. We helpen mensen bijvoorbeeld met het invullen van een formulier of het op orde brengen van de administratie. Vooraf wordt aangegeven welke bescheiden we hiervoor nodig hebben.” De afgelopen twee maanden is het spreekuur goed bezocht. “Met veel vragen over de energietoeslag,” concluderen Marjan en Tineke.

Privacyverklaring

Overheidszaken als de aanvraag voor toeslagen kunnen uitsluitend digitaal worden ingediend. “Belangrijk is de DigID, je digitale identiteit. Wij zijn uitgerust met een computer, printer en scanner. Vooraf wordt een privacyverklaring van Humanitas ingevuld waarbij mensen ons toestemming verlenen voor bijvoorbeeld de aanvraag van een toeslag. Eenmaal toegekend worden deze gegevens verwijderd,” zo laten de vrijwilligers weten.

Uitgebreide hulp

Naast korte ondersteuning bieden de vrijwilligers ook uitgebreide hulp. “Hiervoor komen we aan huis. Samen ordenen we brieven, formulieren, rekeningen, polissen en andere bescheiden. Dit wordt in een overzichtelijke map opgeborgen. Maar soms blijkt onze hulp niet toereikend. Mensen komen bijvoorbeeld in de problemen als aanvragen verkeerd worden ingevuld. Ook kan het gebeuren dat bepaalde inkomsten of vermogen te goeder trouw over het hoofd worden gezien. De gevolgen kunnen schrijnend zijn, zo is mijn praktijkervaring,” licht Leo toe. Hij vervolgt: “En dan kan het gebeuren dat we mensen moeten doorverwijzen naar de Schuldhulpverlening. Ook dit vangnet is erop gericht hulp te bieden, hoe diep de financiële put ook is.” Sinds Thuisadministratie actief is binnen de gemeente Rucphen maken ruim twintig gezinnen gebruik van deze gratis dienst.

Energietoeslag

Tot slot geven de vrijwilligers de volgende tips: “Vraag naar de energietoeslag! Dit geldt ook voor mensen met hogere inkomens. Verder attenderen wij op Stichting Leergeld, een pot bedoeld om alle kinderen mee te laten doen. Informeer naar de mogelijkheden, het is jammer dat in deze pittige tijden geld op de plank blijft liggen. Geld waar mensen vaak recht op hebben zonder dit te weten.” 


Voor contact: www.thuisadministratieloket.nl of bel naar (0165) 59 99 36, of neem contact op met het zorgloket van de gemeente Rucphen (0165) 34 99 90. Het vrijwilligersteam zoekt versterking. Interesse? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.