Ambiance tijdens de kerstmaaltijd in Sprundel.
Ambiance tijdens de kerstmaaltijd in Sprundel. FOTO JACK MATHIJSSEN

Kiwanisclub Halderberge-Rucphen zorgt voor kerstmaal

SPRUNDEL - Dit keer stonden een keertje niet de kinderen centraal. Normaal draait het bij Kiwanisclub Halderberge-Rucphen om kwetsbare kinderen. In de aanloop naar Kerstmis waren eenzame personen en ouderen aan de beurt om te genieten van een lekkere kerstmaaltijd. 


DOOR JACK MATHIJSSEN


Het geld daarvoor werd opgebracht met onder meer een concert op 15 december van Dana Winner in de Basiliek in Oudenbosch. Op twee plaatsen (restaurant De Haard in Bosschenhoofd en brasserie De Pastorie in Sprundel) waren de tafels feestelijk gedekt, en genoten zo’n vijftien ouderen en eenzamen samen van een heerlijke maaltijd. 

De ouderen werden ook dit keer thuis opgehaald en weer naar huis teruggebracht. Het was een echt feestmaal met veel stralende gezichten. Elle van Mechelen en Joke Kouters hadden de coördinatie en zorgden ervoor dat de ouderen werden opgehaald. “Mensen die uit zichzelf niet zo snel naar een restaurant gaan, stonden op de gastenlijst,” aldus Denie de Jong. Men genoot met volle teugen van de heerlijke maaltijd, klaar gemaakt en geserveerd door medewerkers van respectievelijk restaurant De Haard en brasserie De Pastorie. “Ik was echt verrast met deze uitnodiging,” zegt een van de oudere aanwezigen. “Ik ben vaak alleen en dan is het fijn om met anderen samen aan de tafel te kunnen zitten. Je zet door de crisis de kachel wat minder hoog, en het is donker en somber buiten. Het eten is vanavond geweldig. Dat maak je voor jezelf niet klaar.” 

Het kerstdiner kon mogelijk worden gemaakt door het wijnproject en een financiële impuls van Parochiële Caritas Oudenbosch. Voor de wijnactie had Herman Nouwens de wijnen zorgvuldig geselecteerd. Daarna had de wijncommissie, bestaande uit Jan Oomen senior, Willy Dircken, Danny van Rijswijk en Denie de Jong, de te verkopen (en nog steeds verkrijgbare) wijnen zorgvuldig voorgeproefd. In beide gemeenten werden ook vijftig kerstpakketten bij mensen thuisgebracht. De sociale dienst van beide gemeenten deed daar de selectie voor. 


Concert Dana Winner

Bij de Kiwanisclub Halderberge-Rucphen geldt als gulden regel: ‘Behandel een ander zoals je zelf behandeld zou willen worden’. Op verschillende manieren worden zaken georganiseerd voor kwetsbare kinderen en hun ouders met een bijstandsuitkering en voor ouderen. Middels acties als haringhappen, een oesterparty en het jaarlijkse golfevenement wordt aan fundraising gedaan. Klap op de vuurpijl was wel het op 15 december georganiseerde concert van Dana Winner in de Basiliek in Oudenbosch. Dana Winner is een van de populairste zangeressen uit Vlaanderen. Ook in 2016 en 2018 was de zangeres met de gouden stem al te gast bij de Kiwanisclub in een sprookjesachtig decor in de Basiliek. Dit jaar waren er maar liefst 950 betalende bezoekers en een opbrengst van 11.000 euro. Het via alle acties gegenereerde besteedt Kiwanisclub Halderberge-Rucphen ieder jaar bij aan uiteenlopende goede doelen

De naam Kiwanis vindt zijn oorsprong in de taal van de Ochipew-indianen in Amerika. De eerste Kiwanisclub werd opgericht in 1915 in Detroit, bedoeld om steun en hulp te bieden. Na 1961 kreeg club een internationaal karakter en groeide zij uit tot een wereldwijde organisatie. In 1965 werd de eerste club in Nederland in het leven geroepen. Momenteel kent Kiwanis Nederland bijna 1.900 leden verdeeld over 96 clubs. [n]