Het voormalige gebouw van de Rabobank aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord staat al geruime tijd te verpauperen.
Het voormalige gebouw van de Rabobank aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord staat al geruime tijd te verpauperen. FOTO CORINE ROKS

'Vervallen percelen zijn doorn in het oog'

 

SINT WILLEBRORD - Initiatieven voor woningbouw op vervallen terreinen in de gemeente Rucphen genieten bij het college prioriteit voor wat betreft behandeling en besluitvorming. Dat melden burgemeester en wethouders in reactie op een schrijven van de RVP-fractie over zich in slechte staat bevindende percelen in vooral het hart van Sint Willebrord.


DOOR ADDO SPRANGERS


In de brief aan het college heeft RVP-raadslid Cor Leijs namens zijn fractie lof voor de realisatie van het nieuwe appartementencomplex Casa Luigi op het terrein van het voormalig IJspaleis in Sint Willebrord. “Dit eerder vervallen terrein heeft nu een mooie nieuwe invulling gekregen,” concludeert hij. Leijs wijst er daarbij echter op dat in de gemeente Rucphen helaas nog meer locaties in slechte staat verkeren. “Dit is de RVP een doorn in het oog,” meldt hij. “Alleen al in Sint Willebrord zijn er meerdere vervallen percelen, denk aan Dorpsstraat 100, Dorpsstraat 154, de oude Rabobank Dorpsstraat 113 en het perceel Emmausplein naast de Aldi. Ook in de andere dorpen zijn vervallen locaties.”


Uitstraling

Locaties die volgens de RVP-fractie een slechte uitstraling hebben en potentieel gevaarlijk zijn, een mening die door burgemeester en wethouders wordt gedeeld. De fractie wil van het college dan ook weten of op korte termijn plannen zijn te verwachten voor deze locaties. In reactie hierop meldt het college dat voor een aantal locaties die zich in slechte staat bevinden inmiddels principeverzoeken zijn ingediend, plannen concreet in voorbereiding zijn of al in procedure zijn gebracht voor de bouw van woningen c.q. appartementen.” Initiatieven voor dit soort locaties hebben voor ons college vooral prioriteit voor wat betreft behandeling en besluitvorming,” melden burgemeester en wethouder. “Hierna is het aan de initiatiefnemer om daadwerkelijk tot bouw van het plan over te gaan. In de komende jaren zullen naar verwachting meerdere locaties ontwikkeld worden.” 


Belemmeringen

Al zijn er volgens het college belemmeringen die een voorspoedige aanpak kunnen frustreren. Deze kunnen planologisch (er is een wijziging van het vigerende bestemmingsplan nodig), economisch (de oplopende bouw- en financieringskosten), juridisch (bijvoorbeeld Didam-arrest) of formatief (beschikbare medewerkers) van aard zijn. Op de vraag van de RVP-fractie of er mogelijkheden zijn om op redelijk korte termijn woningen op dit soort locaties te bouwen, antwoordt het college dat dit verschilt per locatie. “In het gunstigste geval kan er een omgevingsvergunning binnen de reguliere behandeltermijn van acht weken worden verleend. Als voor realisatie van woningen het bestemmingsplan moet worden gewijzigd, moet al snel rekening worden gehouden met een doorlooptijd van zes tot negen maanden, exclusief de tijd die een eventuele beroepsprocedure met zich meebrengt.” [n]


'Komende jaren zullen naar
verwachting
meerdere locaties
ontwikkeld
worden'

Het college werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het braakliggende perceel Dorpsstraat 186, dat de realisatie van een appartementencomplex met tien woningen mogelijk moet maken.