Diana Schotting: 'Ik heb me de afgelopen vijftien jaar heel goed thuis gevoeld in West- Brabant'
Diana Schotting: 'Ik heb me de afgelopen vijftien jaar heel goed thuis gevoeld in West- Brabant' Foto: Corine Roks

Agoog Diana Schotting neemt afscheid van SKW Zegge

Door: Corine Roks Algemeen

ZEGGE - In gemeenschapshuis De Nieuwenbergh op Zegge vindt donderdagavond 19 januari een afscheidsborrel plaats. Dit vanwege het vertrek van agoog Diana Schotting die ruim vijftien jaar werkzaam is geweest binnen het Sociaal Kultureel Werk (SKW). Zij begon ooit als ambulante basisfunctionaris voor de kernen Rucphen, Schijf en Zegge. Per 1 februari legt zij haar taken neer als agoog voor de kern Zegge.

“Mijn 36-urige dienstverband startte op 1 december 2007. Dit in de functie van ambulante basisfunctionaris SKW Rucphen, Schijf en Zegge. Ik woon in Dordrecht en was al bekend met de gemeente Rucphen vanwege het prettige wandelgebied.”

Sociaal-cultureel werk

Via een banenwebsite ontdekte zij de vacature. “Ik had ervaring in het sociaal-cultureel werk binnen de Maasstad. Zo werkte ik tien jaar voor een buurthuis van Rotterdam Crooswijk. Vanwege bezuinigingen werd dit contract stopgezet,” geeft Diana (60) inleidend aan. Mooie herinneringen heeft zij aan de sollicitatie in de plattelandsgemeente: “Door vier heren werd ik welkom geheten, waarvan er drie waren afgevaardigd vanuit de besturen SKW Zegge, Schijf en Rucphen. Eén van de heren kon ik nauwelijks verstaan.”

De Louwen

Haar vaste werkplek werd een kantoor in jeugdhuis De Louwen in Rucphen. Mijn voorganger Henk Dirkx heeft me ingewerkt en kennis laten maken met de verschillende dorpen. Mijn taken bestonden globaal uit het werven en ondersteunen van vrijwilligers, het opzetten van nieuwe activiteiten en het bijstaan van de SKW-besturen.” Zij vervolgt: “Sommige vrijwilligers en werkgroepen waren al heel zelfstandig, zoals Kindervakantie Werk in Rucphen. Het was mijn taak om binnen de kernen activiteiten te ontwikkelen en te ondersteunen in de uitvoering. Ook zocht ik de samenwerking met de basisscholen, met name voor de naschoolse activiteiten in het kader van de Brede School.” Met gepaste trots kijkt zij terug naar de Kerkakkersloop. “Samen met AVR ’90 hebben we deze hardloopwedstrijd in het leven geroepen. Hij heeft een aantal jaren op de Rucphense agenda gestaan.”

Zorgnetwerk

Diana stond aan de wieg van het (zorg) Netwerk in de kernen Schijf en Zegge. In Rucphen was deze net voor haar komst opgezet: “Waarbij we de samenwerking zochten tussen vrijwilligers en professionele organisaties, zoals maatschappelijk werk, KBO, Zonnebloem en wijkzuster. Vooral in het netwerken stopte ik veel energie. Ook aan de opzet van het gemeentelijk vrijwilligersbeleid, vrijwilligersvacaturebank en de jaarlijkse uitreiking van de Vrijwilligersprijs heb ik meegewerkt.”

Andere activiteiten waarvoor zij zich mede heeft ingezet, zijn de ouderengymgroep, Netwerk Ouderen, Zorgtafel, Play Planet, Chillruimte Zegge, Tekenwedstrijd Rucphen 200 en diverse activiteiten binnen Schijf waaronder de Kindervakantieweek, avondvierdaagse, Disco Dries, Brede Schoolactiviteiten en de kerstboomverbranding.

Bezuinigingsronde

Werd haar salaris in het begin bekostigd vanuit een gerichte subsidie van de Gemeente Rucphen, door een bezuinigingsronde in 2013 veranderde dat. “Ik was in dienst bij SKW Rucphen. Met de bezuinigingen van 2012-2013 werd besloten dat ieder SKW een eigen subsidie kreeg waaruit alles moest worden bekostigd, zoals beheer, activiteiten en mijn salaris. Ik leverde vier uur in. In 2017 volgde een tweede bezuinigingsronde. Mijn uren werden gereduceerd naar twaalf uur Rucphen en vier uurtjes Zegge. Terugkijkend was dat best ingrijpend, vooral de onderhandelingen in aanloop naar de definitieve bezuinigingen.”

Afscheid

In 2020 levert zij zelf haar uren van Rucphen in vanwege een baan binnen een verzorgingshuis in Dordrecht. Daar kan zij als activiteitenbegeleider nu nog meer uren gaan werken, de reden van haar afscheid. Diana tot slot: “”Ik heb me de afgelopen vijftien jaar heel goed thuis gevoeld in West- Brabant. De samenwerking met zowel de vrijwilligers als professionele partijen was super.”