Heemtuin Rucphen verwacht 7.500e scholier

RUCPHEN - Het scholenproject van Heemtuin Rucphen verwacht in de tweede helft van 2023 haar 7500e deelnemer. Althans als corona niet opnieuw roet in het eten gooit. Het jaar 2022 zorgde met maar liefst 502 leerlingen uit Roosendaal, Klein-Zundert, St.Willebrord, Sprundel, Zegge, Schijf en Rucphen voor een record sinds 2016. Tot en met 2017 kwamen er in 10 jaartijd al 5000 deelnemers die meededen aan het scholenproject. Daarentegen brachten in de coronajaren 2020 en 2021 slechts respectievelijk 148 en 278 leerlingen een bezoek voor een educatief programma aan de Rucphense Heemtuin.


In de herfst van 2007 startten onder andere Mans de Jong en Jan van den Broek een schoolproject voor de groepen drie en vijf van alle basisscholen in de Gemeente Rucphen. Hun visie was om jonge kinderen in contact te brengen met de hun omringende natuur. Lijflijk ontdekken en respecteren. Zij waren ook degenen, die al het te gebruiken lesmateriaal al hadden ontworpen, maar buiten in de Heemtuin zelf daar konden de kinderen de natuur ontdekken.In dat jaar werd het schoolbezoek dankzij de scholen en de Heemtuin een grote impuls gegeven. In de jaren daarvoor waren de jonge kinderen voor een bezoek aan de Heemtuin afhankelijk van hun leerkracht. Vonden die het niet nodig om jonge kinderen in contact te brengen met de hun omringende natuur, dan werd de Heemtuin niet bezocht. Gelukkig waren er uitzonderingen. Leerkrachten die hun verantwoordelijkheid namen en de educatieve Heemtuin in eigen gemeente met hun leerlingen bezochten. Mensen van de Heemtuin leidden de leerlingen rond. 

Uiteindelijk ontstond er een scholenproject waar vrijwilligers een belangrijke rol in spelen. In de lente bezoeken de groepen drie de Heemtuin. In 2023 is dat het geval vanaf 11 april. In de herfst komen de groepen vijf de Heemtuin bezoeken. Het respect voor alle leven loopt als een groene draad door het project. De afgelopen twee jaar krijgen de leerlingen opdrachten. Na ieder schoolbezoek zijn er blije leerlingen en vrijwilligers. Behoorlijk wat kinderen keren terug in het weekeinde of op de woensdagmiddag naar de Heemtuin en verzorgen zij voor hun ouders en grootouders een rondleiding. 

Nieuwe vrijwilligers voor het Schoolproject zijn nog steeds welkom. Door ouderdom en ziekte en verhuizingen zijn helaas enkelen van de vaste vrijwilligers afgevallen. U kunt zich daarvoor aanmelden via het mailadres heemtuin@heemtuinrucphen.[n]