‘De dames van de Raad’ zijn klaar voor het Moederkusbal
‘De dames van de Raad’ zijn klaar voor het Moederkusbal Foto: Corine Roks

Moederkusbal Torensjouwers: ‘Mannen alleen welkom als taxichauffeur’

Door: Corine Roks Algemeen

SCHIJF - Het leukste feest van het carnaval, zo bestempelen de dames van de leutraad het Moederkusbal op Schijf. Ze kunnen het met elkaar prima vinden maar als gevraagd wordt naar hun outfit voor 2023 is het één en al geheimzinnigheid. “Dan zijn we elkaars concurrenten”, laten de dames lachend weten.

Het Moederkusbal van de Torensjouwers vindt traditiegetrouw plaats in Verenigingsgebouw ’t Wapen van Schijf. De datum is eveneens een vast gegeven: de vrijdagavond vóór carnaval. Het motto van de Torensjouwers luidt dit jaar: ‘Alles daanst!’ Een leutkreet waar de Schijfse dames goed mee uit de voeten kunnen.

Motto

“Het motto is bepalend voor onze pakken. In aanloop naar het Moederkusbal hebben we een aantal ‘vergaderingen’ waarin de keuze wordt gemaakt. We maken onze pakken zelf,” geven Anja van Overveld, Janny Balemans en Lizette Kustermans aan. Hun groep bestaat uit negen dames die de naam ‘De dames van de Raad’ dragen. “Onze mannen hebben een zetel in de Raad van Elf,” zo verklaren zij tijdens de Jeugdcarnavalsdisco bij D’n Hoge Dries.

Voorpret

Een van hun tegenpolen is de groep ‘Den dieje van den dieje’ die onder meer bestaat uit Berty van Overveld en Marleen de Rijk. “Onze naam laat zich raden. We zijn allemaal herleidbaar binnen de Schijfse gemeenschap.” Zij vervolgen: “De voorpret is geweldig. Waarmee we dit jaar gaan uitpakken? Dat houden we tot het laatste moment geheim. We zijn op een gezonde manier elkaars concurrenten,” geven Berty en Marleen aan. De vrouwen eensgezind: “Het Moederkusbal is altijd heel gezellig, we blijven op zo’n avond goed in onze rol. Mannen zijn niet toegestaan met uitzondering van de kopgroep en de Raad van Elf. En natuurlijk de mannen van hofkapel De Torenbloazers, die zorgen voor een vrolijke noot.” Lachend: “Andere mannen zijn uitsluitend welkom aan het einde van de avond, als taxichauffeur welteverstaan.” De overwinningstrofee voor de mooiste en beste groep bestaat uit consumptiemunten, gesponsord door een bekend klusbedrijf uit Schijf. De dames hebben hun favoriete drankjes aan de kastelein al doorgegeven.

Uitgedost

Mooie herinneringen hebben de dames aan de afgelopen Moederkusbals die dateren van vóór de pandemie. “Zoals die keer dat we verkleed waren als tandartsassistentes. Het motto ‘We blève plakkuh’ vertaalden we naar tandplak waarbij we snoepgebitjes uitdeelden. Overigens hebben we meestal iets te snacken bij ons, zoals worst, kaas en chips.” De dames van de Raad kijken lachend terug op de verkleedpartij in het teken van vliegen. “Uitgedost als negen verschillende vliegen waaronder de huisvlieg, bromvlieg en strondvlieg, inclusief vliegenmepper. We proberen er altijd iets unieks van te maken waarbij we creatief omgaan met het motto.”

Op vrijdagavond 10 februari barst op Schijf het vrouwenleutfeest los, aanvang 20.00 uur, met DJ Ronald aan de knoppen. Tot slot: “Onze groepen doen ook mee aan de Grote optocht in Schijf, die op zondag 19 februari wordt gehouden.”