Ilse Elsten en Colinda van Balkom zijn twee van de vijf vrouwelijke muzikanten van de hofkapel van 't Kraaierijk
Ilse Elsten en Colinda van Balkom zijn twee van de vijf vrouwelijke muzikanten van de hofkapel van 't Kraaierijk Foto: Corine Roks

‘Hofkapel Da’Kapelleke is leuke vriendenclub’

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Twee dames die deel uit maken van de Rucphense hofkapel Da’Kapelleke zijn Colinda van Balkom en Ilse Elsten. Beide dames spelen altsaxofoon, een instrument dat goed past binnen een blaaskapel.

“Ik stapte blanco in en kreeg direct de taak de maat te slaan op de grote trom,” geeft Colinda aan. Haar vriendengroepje speelde bij Da’Kapelleke. Dit leek haar ook wel leuk. “Nu speel ik alweer tien jaar de sax waarvoor ik bij NEO muzieklessen heb gevolgd. Ik vond de grote trom het leukste instrument binnen de leutband. Je hebt echt contact met het publiek. Bij een blaasinstrument moet je vaker op je bladmuziek kijken.” Klaas Jan heeft de tromstok van haar overgenomen.Dat de outfit van de hofkapel voornamelijk bestaat uit de kleur oranje met blauwe accenten is puur toeval, zo laten de muzikanten weten. Ilse speelt klarinet bij de Rucphense harmonie. “Maar bij Da’Kapelleke blaas ik de saxofoon. Een klarinet past niet zo goed binnen een carnavalsband,” zo verklaart Ilse. In totaal telt de hofkapel vijf vrouwelijke muzikanten. “Van wie drie altsaxofonisten, één tenorsaxofonist en onder ons midden een dame die trompet speelt.” De dames hebben zin in de carnavalsoptredens die onder meer op de basisscholen en Centrum voor Wonen en Zorg Kerkakkers gepland staan. Als de dames gevraagd wordt waarom ze graag in de leutband spelen, is het antwoord: “Het is een leuke vriendenclub, we hebben het samen supergezellig en vieren carnaval altijd in groepsverband.”