In de loods van de familie Konings wordt de laatste weken met man en macht gewerkt.
In de loods van de familie Konings wordt de laatste weken met man en macht gewerkt. Foto: Corine Roks

BC De Durpsidiotenpakt uit met veel energie

Door: Corine Roks Algemeen

ZEGGE - Het wordt weer spannend met welke act BC De Durpsidioten het publiek komende zaterdag gaat verrassen. De Zeggse bouwclub, die volgend jaar 44 kaarsjes uit mag blazen, geeft alvast een kijkje in de meterkast. Dit carnaval pakt zij namelijk uit met heel veel energie.

Met zo’n dertien man, inderdaad alleen maar heren, wordt de laatste weken met man en macht gewerkt in de loods van de familie Konings. Terwijl de een de wagen voorziet van een lik verf, ontfermt een ander clubje zich over de fitnessapparatuur. Bouwer van het eerste uur, Wilfred Brouwers, geeft een toelichting.

Prijsplafond

“Energiemaatschappij ‘De Regenboog’ is de act die we tijdens de optocht van Zegge ten tonele brengen. We nodigen het publiek uit een energiecontract af te sluiten, maar vergeten daarbij ze te wijzen op de kleine lettertjes. Klanten moeten zelf aan de bak in het opwekken van energie. Een actieve act met een verrassend prijsplafond, lichtjes en confettikanon.”

Weerstand

Het opvoeren van acts zit in de carnavalscultuur van Zegge. Aan de wieg van deze performances stond BC De Durpidioten. Een stukje geschiedenis. “Onze bouwclub is opgericht op 11 februari 1980. Met vijf vrienden wilden we de optocht wat reuring geven. In die jaren deden er wel zes grote wagens en zo’n acht loopgroepen mee, we moesten echt onze best doen om wat nieuws te introduceren. Het werd een act. In het begin stuitte deze presentatievorm op weerstand, het stagneerde de optocht.” De optochtorganisatie boog zich over dit probleem en kwam met een verrassende oplossing. “We kregen kijkplekken toegewezen. Plekken, vaak na een bocht, waar veel mensen samenkomen. Dit werkte goed en ook andere groepen haakten aan.”

Kijkplekken

Het straattheater is niet meer weg te denken op de Zeg. Zes kijkplekken telt de optocht, te vinden op strategische plekken aan het parcours “Twee plekken bij Café Kerkzicht. Daar start (om 13.30 uur) en eindigt de optocht. Verder op de hoeken Onze Lieve Vrouwestraat/Nieuwstraat, Nieuwstraat/Kapelstraat, Bergstraat, Spoorstraat en terug op de Onze Lieve Vrouwestraat.”

Brainstormen

Inmiddels is de bouwclub door de jaren heen al vaak in de prijzen gevallen. Als memorabel benoemt Brouwers de rock-‘n’-rollshow waarmee BC De Durpsidioten eerste overwinning behaalden. Verschillende hoogtepunten en fantastische acts waren volgens hem: Highland games, Limbo Dance, Struisvogelrace, Padvinders en Locomotief met het motto ‘Taandje bij’. Op de vraag hoe een idee ontstaat, antwoordt Brouwers: “In januari komen we verschillende momenten samen om te brainstormen. In de vergaderingen wordt uiteindelijk besloten voor welke act we gaan. We houden ons niet altijd aan het carnavalsmotto, dat dit jaar in het Grasduinersdurp luidt: ‘Jubel wok Mee’. 

Bijzonder

Brouwers tot slot: “Een van onze bouwers is ernstig ziek. We noemen hem de archivaris van de club omdat hij alle ins en outs van de bouwclub kent. We hebben ervoor gezorgd dat hij mee kan rijden op de wagen. Daarom wordt deze optocht voor ons wel heel bijzonder.”