Jelle Oomen neemt afscheid van basisschool Mariadonk in Zegge.
Jelle Oomen neemt afscheid van basisschool Mariadonk in Zegge. FOTO CORINE ROKS

'Ik ga de kinderen van de Mariadonk missen'

ZEGGE - Na bijna tien jaar te hebben gewerkt binnen basisschool Mariadonk in Zegge neemt directeur Jelle Oomen op 31 maart afscheid van zijn geliefde dorpsschool. Per 1 april wordt hij directeur van De Geluksvogel, een school voor speciaal (basis) onderwijs gehuisvest in de nieuwe brede school van Tholen. In een openhartig interview vertelt hij enthousiast over het afgelopen decennium en zijn ambities binnen het speciaal onderwijs.


DOOR CORINE ROKS


“Tijdens mijn Pabo-opleiding nam ik, bovenop de reguliere opleiding, deel aan de topclass gedragsspecialist. Een verzwaard programma waarbij het accent ligt op lesgeven aan kinderen met leer- en gedragsproblemen,” geeft de 35-jarige Oomen aan. Jelle werkte enkele jaren binnen het speciaal onderwijs tot hij een baan kreeg aangeboden op basisschool Mariadonk in Zegge. “Ik volgde Kees Roks op die voor groep 7/8 stond. Dit met uitzicht op een vast contract.” Dat kreeg hij al snel aangeboden. “Ik gaf bij mijn aanstelling aan in de toekomst mogelijk ook een leidinggevende functie te ambiëren. In 2018 werd ik, na het afscheid van mijn voorganger Ad Elsten en diens opvolger Ron Kruis, directeur.”


“Een dorpsschool is eigenlijk een afspiegeling van de lokale samenleving in het klein. Het dient een kleinschalige en veilige omgeving te zijn, laagdrempelig en herkenbaar, zowel voor kinderen als voor ouders. Deze factoren maken een dorpsschool, zoals Mariadonk, erg waardevol.” Hij vervolgt: “'It takes a village to raise a child', zo luidt een aloud Afrikaans gezegde wat mijns inziens ook erg van toepassing is op de Zeggse samenleving. Een hechte en betrokken gemeenschap, waarbij de verbinding met de school op vele manieren en momenten gezocht wordt.” Oomen geeft als voorbeelden de realisatie van het speelbos, de samenwerking met de senioren van Mariavaart, activiteiten rondom 75 jaar bevrijding, de samenwerking met de Harmonie en de acties en activiteiten rond het trapveldje.


Dat de kinderopvang gehuisvest is binnen de muren van het schoolgebouw, ervaart de vertrekkende directeur als groot voordeel: "Bijna alle leerlingen stromen binnen via de kinderopvang. Hierdoor hebben zij een voorsprong,” waarbij hij doelt op de korte lijntjes en het onderwijs op maat. Oomen over de Zeggse jeugdcultuur: "Kinderen kunnen hier zichzelf zijn. Ze zijn bescheiden maar hebben ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Een cultuur waar we de afgelopen jaren veel in hebben geïnvesteerd door bijvoorbeeld het vormgeven van een leerlingenraad, lessen te geven over respectvol omgaan met elkaar en intensief te werken aan PBS (Positive Behavior Support).”


Collega’s vinden het jammer dat Oomen een nieuwe uitdaging aangaat. “Ze weten dat ik ambitieus ben ingesteld en dat het speciaal onderwijs mij inspireert. Collega’s gunnen mij deze stap. Ouders worden goed geïnformeerd en het team en de Medezeggenschapsraad zijn druk met het bestuur in overleg betreffende mijn opvolging.” Streefdatum is hierbij 1 april. Oomen tot slot: “De kinderen reageerden verbaasd op de aankondig van mijn vertrek. Ik heb alle klassen persoonlijk in kennis gesteld en naar waarheid medegedeeld: Ik ga jullie missen.” [n]