Basisschool Heilinde krijgt straks een nieuw gebouw.
Basisschool Heilinde krijgt straks een nieuw gebouw. Archieffoto: Corine Roks

DAT architecten maakt ontwerp nieuwbouw Heilinde

Door: Addo Sprangers Algemeen

SINT WILLEBRORD - De Architectenwerkgroep Tilburg (DAT architecten) uit Tilburg heeft de opdracht gekregen om een ontwerp te maken voor de nieuwbouw van basisschool Heilinde in Sint Willebrord. Dat meldt de Gemeente Rucphen.

In het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs is voor Sint Willebrord nieuwbouw voorzien voor basisschool Heilinde met daarbij een nieuwe gymzaal. Er is nu een belangrijke stap gezet in het project voor nieuwbouw van de basisschool. Na een gunningstraject is de keuze gemaakt voor de architect die de nieuwbouw mag gaan ontwerpen. De uiteindelijke keuze is gevallen op De Architectenwerkgroep Tilburg (DAT architecten) uit Tilburg.

Taken

In het project voor nieuwbouw van de basisschool is de Gemeente Rucphen verantwoordelijk voor de tijdelijke huisvesting en het slopen en bouwrijp maken van de bouwlocatie. De Borgesiusstichting (waar basisschool Heilinde onder valt) verzorgt het bouwheerschap voor de nieuwbouw. De stichting wordt hierbij ondersteund door projectmanagementbureau Laride.

Gunningstraject

Vóór de zomer van 2022 is een scenario-onderzoek uitgevoerd. Eind 2022 heeft de stuurgroep van het project besloten om de planvorming verder uit te werken. Het in 2021 opgestelde programma van eisen (PvE) dient als uitgangspunt voor het project. Op basis van dit programma van eisen, is een architectenselectie georganiseerd. In overleg met de betrokken partijen zullen diverse scenario’s voor de nieuwbouw voor basisschool Heilinde nader worden besproken en zal een voorkeursvariant worden bepaald.

Architectkeuze

Vier architecten hebben afgelopen maand hun visie gepresenteerd. De beoordelingscommissie, bestaande uit Lex Polman (bestuurder Borgesiusstichting), Edwin Nelemans (directeur Heilinde), Sandra van Oosterhout (Kober) en Jonas Grütters (Gemeente Rucphen) heeft de kwaliteit en de visie op de opgaven van de vier bureaus beoordeeld. Roy Snellen en Jeroen Bos van Laride hebben de selectie begeleid. De kwaliteit is beoordeeld op basis van ervaring en kennis, visie op de opdracht en het proces, aanpak, inzet van programma’s en technieken en de presentatie. DAT architecten is door de beoordelingscommissie unaniem als beste inschrijver beoordeeld. Ook na beoordeling van het criterium prijs/honorarium, komt DAT architecten uit op de hoogste score. Laride heeft vervolgens een gunningsadvies opgesteld. Besloten is om de architectenopdracht te gunnen aan DAT architecten uit Tilburg.

Verdere proces

Het is de bedoeling in de zomer het voorlopig ontwerp voor de nieuwbouw gereed te hebben. In november/december volgt dan het definitieve ontwerp. Het is de bedoeling dat op 13 december 2023 de gemeenteraad dan een definitief besluit neemt over het definitieve ontwerp voor de nieuwbouw met het bijbehorende krediet.

Ingebruikname

Zo kan in 2024 daadwerkelijk gestart worden met de realisatie van de nieuwbouw voor basisschool Heilinde. De overall planning is gericht op ingebruikname van de nieuwbouw in de eerste helft van 2026.