Naast de Ronde Miss v.l.n.r. de renners Gianluca Pollefliet, winnaar Laurenz Rex en Andrea Raccagni Noviero.
Naast de Ronde Miss v.l.n.r. de renners Gianluca Pollefliet, winnaar Laurenz Rex en Andrea Raccagni Noviero. FOTO WWW.HERBERTHUIZER.COM

SINT WILLEBRORD - In een spannende strijd heeft de Belg Laurenz Rex zondagmiddag de 47ste editie van de Dorpenomloop Rucphen op zijn naam geschreven. De koers werd gekenmerkt door koude en wind. Daardoor werd het een zware wedstrijd voor de renners.


DOOR JACK MATHIJSSEN

Lang was Jelle Vermoote het uitgedunde peloton voor. Toen hij werd ingerekend, gingen Laurenz Rex (Intermarché Circus), Gianluca Pollefiet (Lotto Dstny) en Andrea Raccagni Noviero (Soudal Quick Step) aan het avontuur beginnen. Op 13 kilometer voor de eindstreep vond een massale valpartij plaats in de tweede groep. De kopgroep kon zo wat verder weglopen en stand houden tot aan de streep. Het werd een spannende spurt en het was Laurenz Rex die de bloemen in ontvangst mocht nemen als winnaar, vóór achtereenvolgens Pollefiet en Noviero. 

De winst van het peloton was voor de Belg Jules Hesters, vóór Daan van Sint Maartensdijk. Met zijn vijfde plaats was laatstgenoemde meteen de beste Nederlander in de uitslag. Mede door de valpartij en andere tegenslagen konden de plaatselijke en regionale renners geen rol van betekenis spelen. Roan Konings spurtte naar de 16e plaats, Lars Hohmann werd 22ste en Jaap Roelen 24ste.

Profrenner

Laurenz Rex is 23 jaar oud en woonachtig in Raeren, het Duitstalige gedeelte van België. De naam zal velen van U nog weinig zeggen. Toch heeft de Belg al een profcontract getekend bij Intermaché. Als uitzondering mocht hij zondag toch nog een keer meerijden met het opleidingsteam. In de finale was Rex met een paar centimeter voorsprong de snelste voor Pollefliet. Het was de eerste grote ‘proefkoers’ die hij wint. Nu heeft hij verder zijn zinnen gezet op de Vlaamse Klassiekers. Laat de wind en koude maar komen. Op zijn verlanglijstje staat nog Parijs-Roubaix, maar dat is van een heel andere orde dan de Dorpenomloop.

Tevreden voorzitter

Voorzitter Corrie Maas van de organiserende Stichting De Willebrordse Renner was na afloop een tevreden man. “We hebben een mooie winnaar. Gesteund door de vele sponsors en een goede samenwerking met het gemeentebestuur hebben we het evenement weer tot een goed einde weten te brengen. Vooral veel dank aan de vele vrijwilligers. Zonder hen is een evenement als dit niet mogelijk te organiseren,” aldus Corrie Maas. 

Ook wedstrijdcoördinator Corné Heeren stapte tevreden uit zijn auto. De hele wedstrijd heeft hij vanuit de auto de leiding gehad over de wedstrijd. “We hebben geen grote calamiteiten gehad en het is altijd veilig gebleven,” meldt hij. Bij de huldiging staat een klein ventje te kijken naar de huldiging van de winnaar. “Gisteren heb ik gewonnen bij de jeugdkoers. Ik wil graag ook profwielrenner worden, net als mijn vader Bobbie Traksel.” Traksel was met zijn achttien jaar oud de jongste profrenner ooit. In 2010 won hij Kuurne Brussel Kuurne. Nu was hij co-commentator bij Eurosport, dat de beelden van de omloop in de huiskamers bracht. [n]