Leuke dialectmiddag roept herinneringen op

SPRUNDEL -  Na twee jaar onderbreking door corona presenteerden de heemkundekring en dorpswerk Sprundel zondag een dialectbijeenkomst. Het werd weer een leuk en leerzaam gebeuren.


Bij de opening werd Adrie van Ginneken, die voor de twintigste keer de presentatie in handen had, verrast. Onverwacht kwamen medewerkers Wilma Vermunt en Rietje Vergouwen tevoorschijn en brachten hem een lofzang, op rijm en natuurlijk in het Sprundels.

Wim Blokland liet zien wat er allemaal bij kwam kijken toen in 2011 met Sprundelaren het filmpje De Boetepreek gemaakt is. ‘Tot men zo’n vijftig jaar geleden voor amusement bij bruiloften en partijen ging betalen was het gebruikelijk dat bij dergelijke gelegenheden ‘stukskes’ opgevoerd werden’, vertelde schrijver en oud-journalist Paul Spapens. De voorbeelden van toen vielen ook nu nog in de smaak.


Interactieve taallessen

Van de vele inzendingen van de gebruikelijke dialectkwis, bestaande uit omzettingen van Sprundels naar het Nederlands, waren er maar een paar nagenoeg goed. Toon en Martha Roks verdienden de eerste prijs en Riet Jochems en Jeannette Smulders werden tweede. De taallessen waren dus wel nodig. Interactief was men in de weer met zinstypen en klank- en woordverschijnselen. De verschillen tussen dialect en Algemeen Nederlands bleken leuk en interessant. Er werd ook veel gelachen om zeispreuken, spreuken in driedelige zinnen.

Bij de sluiting klonk een groot dankbaar applaus. Van Ginneken beloofde dat Dorpswerk en Heemkundekring volgend jaar weer een dialectmiddag zullen presenteren.[n]