Daltonschool De Vindplaats in Schijf kwam woensdag opnieuw in actie voor de 8-jarige Rens Castelijn.
Daltonschool De Vindplaats in Schijf kwam woensdag opnieuw in actie voor de 8-jarige Rens Castelijn. Foto: Corine Roks

Opbrengst Vastenactie Daltonschool De Vindplaats voor behandeling 8-jarige Rens

Door: Corine Roks Algemeen

SCHIJF - Daltonschool De Vindplaats in Schijf kwam woensdag opnieuw in actie voor de 8-jarige Rens Castelijn. Rens lijdt aan een zeldzame afwijking waarvoor hij twee keer per week intensieve behandeling nodig heeft. Hij reageert goed op deze behandeling die helaas niet wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Daarom hebben zijn ouders de keuze gemaakt om de therapie af te bouwen naar een keer per week. Met het mooie bedrag van ruim 5.000 euro dat de leerlingen van De Vindplaats bijeengebracht hebben, kan de therapie weer met de aanbevolen frequentie worden voortgezet.

Vorig jaar brachten de leerlingen van de Schijfse Daltonschool 3860,80 euro bijeen. Mede met dit geld kon Rens twee keer per week naar TrainM, een hoogtechnologisch neuro postrevalidatiecentrum in Antwerpen. Rens heeft een zeldzame genmutatie, genaamd STXBP-1. Hierdoor is hij lichamelijk en geestelijk beperkt. Moeder Evelien over de behandeling: “Een speciale vorm van fysiotherapie, genaamd Bobath-therapie, waarmee hij zijn spieren beter onder controle krijgt. Dit in combinatie met looptraining waarbij hij oefent in een robotpak. Behandelingen van ieder een uur. Voor het beste resultaat is hij gebaat bij twee keer twee uur per week.”

Frequentie

Met het geld dat dorpsgenoten vorig jaar bij elkaar brachten, kon Rens optimaal behandeld worden. “We zagen dat onze zoon goede resultaten boekte. Zijn leervermogen verbeterde, zo ook zijn stabiliteit en spierkracht. Helaas hebben we moeten besluiten de behandeling af te bouwen naar een keer per week, een frequentie waarmee zijn situatie stabiel blijft. Doordat zijn aandoening zo zeldzaam is, is de zorgverzekeraar terughoudend in de vergoeding. We proberen wel via de belasting een deel van de zorgkosten terug te krijgen. Met het geld dat de leerlingen nu hebben opgehaald kan Rens weer twee keer naar de therapie. Het is geweldig en hartverwarmend dat dorpsgenoten zo’n bedrag voor onze zoon bijeengebracht hebben,” aldus Evelien. 

Warming-up

Door middel van een formulier konden de leerlingen zich tijdens de laatste Vastenactie laten sponsoren door dorpsgenoten. Als tegenprestatie maakten zij op 5 april een flinke wandeling door het dorp. Ook de kleinsten waren van de partij, al dan niet in versierde bakfietsen. Nadat schooldirecteur Benita Hereijgers het startschot gaf, vertrok de menigte richting Martinuskerk alwaar zij werden aangemoedigd door hun fans. Voorop uiteraard een uitgelaten Rens Castelijn, vergezeld door zijn moeder, zus Saar en oma’s. Voorafgaand aan de wandeling verzorgden Stan en Anouk van Dynamico op het schoolplein de warming-up. De jongeren vonden het prachtig, zo ook Rens die meedeinde op de muziek. De zon zette haar beste beentje voor en de Schijfse Eva Luijkx Koedoot deed nog een extra donatie namens de fysiotherapiepraktijk uit Rucphen.

Ontknoping

Na de wandeling werd het bedrag bekendgemaakt. Deze eervolle taak werd mede verricht door Rens die samen met zijn moeder door de regenbooghaag richting ontknoping wandelde. Daar waren het de leerlingen van de leerlingenraad die het bedrag bekendmaakten. Pa Joost keek via een telefoonverbinding mee. Evelien tot slot: “Ik ben sprakeloos, zo’n mooi bedrag. Wat hebben jullie je best gedaan. Waar een klein dorp groot in kan zijn.”