Jong en oud struint langs de kramen die thematisch zijn ingericht.
Jong en oud struint langs de kramen die thematisch zijn ingericht. Foto: Corine Roks

Rommelmarkt in Schijf weer drukbezocht

Door: Corine Roks Algemeen

SCHIJF - Het is druk in de kern Schijf deze zondag, zo rond het middaguur. Sjouwende mensen bepalen het straatbeeld. De buit bestaat uit tweedehands spulletjes die ze net gekocht hebben op de rommelmarkt. De markt is een initiatief van Stichting Samenleving Schijf en staat jaarlijks op de Schijfse agenda. Met de opbrengt organiseert de stichting onder meer de Ontmoetingsdag en ontvangen ouderen en langdurig zieken een attentie rond de kerst- en paasdagen.

De curiosa staan uitgestald in en rond ’t Wapen van Schijf aan de Sint Antoniusstraat. Zo’n 85 vrijwilligers leiden de markt in goede banen. Dat is wel nodig gezien de enorme toeloop. Jong en oud struint langs de kramen die thematisch zijn ingericht. Voor elk wat wils op deze zondag, niemand verlaat de markt met lege handen.

Concurrentie

“Gisteren waren er nog eens vrijwilligers op de been om de tweedehands artikelen in te delen in categorieën, zoals meubels, speelgoed en elektra, die buiten staan uitgestald. Binnen bevinden zich de afdelingen kleding, boeken en decoratieve snuisterijen. Toen we de deuren om half elf openden, was het direct druk. De mooie opkomst hebben we ook wel te danken aan deze strategisch gekozen datum in april. Vorig jaar stonden we hier in mei en ondervonden concurrentie uit Rucphen en Breda waar eveneens een rommelmarkt gaande was,” geeft organisator Marlies van Trijp aan.

Voorjaarsschoonmaak

De curiosamarkt is een mooi excuus voor een grondige voorjaarsschoonmaak. “Op zaterdag gaan we ruim 600 adressen af om de prullaria op te halen. De dozen staan dan netjes voor de deur, wat helaas bij andere partijen niet onopgemerkt blijft. Soms zijn we te laat,” is de beduusde conclusie van Marlies. “Dit jaar ontvingen we opvallend veel boeken, spelletjes en puzzels,” geeft Lia van Trijp aan. Een echtpaar uit Sprundel toont met trots een aantal gescoorde boeken. De winst bestaat verder uit een mand voor de kat. Iets verderop onderhandelt een jong stel over de prijs van een rieten mand. Ze besluiten er uiteindelijk twee te kopen, inclusief wat meubeltjes voor de kids.

Restanten

De dames van de organisatie maken zich geen zorgen over de restanten. Lia over de duurzame oplossing: “Bruikbaar speelgoed bewaren we voor de speelgoedbank, een nieuw initiatief binnen Schijf dat in de steigers staat. De overgebleven kleding gaat naar Roosendaal, en voor het papier hebben we een adres in België. Op deze manier ontvangen we alsnog inkomsten en gaan de spullen niet verloren.”

Breed gedragen

De zondag gehouden rommelmarkt wordt breed omarmd. “Voor het resterende aardewerk mogen we een beroep doen op een ondernemer die de kosten van de stort voor zijn rekening neemt en buurtschap Schijf draagt haar steentje bij door kratten beschikbaar te stellen. Deze gebruiken we voor het maken van tafels. Weer een andere partij draagt zorg voor het plastic afval,” aldus Lia. “Met de opbrengsten bekostigen we onder andere de Ontmoetingsdag. Een gezellige dag bestemd voor de ouderen uit Schijf. Dit jaar staat deze voor 4 november op de planning. Het geld is verder bedoeld voor leuke presentjes aan onze doelgroepen binnen de lokale samenleving, zoals ouderen, langdurig zieken en jongeren met een beperking,” besluiten de dames van de organisatie.