De Martinuskerk, centraal gelegen in de nieuwe Martinustuin.
De Martinuskerk, centraal gelegen in de nieuwe Martinustuin. FOTO JAN STRUIJS

Officiƫle opening Martinustuin Rucphen

RUCPHEN - Op zaterdag 29 april openen burgemeester Marjolein van der Meer Mohr en Corry van Broekhoven de Martinustuin in Rucphen. De officiƫle handeling vindt plaats om 11 uur en bestaat uit het onthullen van het informatiebord.


De Martinustuin ligt rondom de Martinuskerk en omvat het voormalige kerkhof en een groot deel van de voormalige pastorietuin. Sinds 2015 is dit eigendom van de gemeente Rucphen. Eeuwenlang hebben de inwoners van Rucphen op dit kerkhof hun overledenen begraven. In september 1997 heeft de laatste begraving plaatsgevonden, daarna is het kerkhof definitief gesloten verklaard. Alle toen nog aanwezige grafzerken zijn in kaart gebracht. Na het verlopen van de grafrechten zijn de zerken verwijderd, de laatste in 2019. Daarna is de gemeente gestart met de herinrichting tot de Martinustuin. Bij de verkoop aan de gemeente is vastgelegd dat de padenstructuur van het oude kerkhof behouden zal blijven. De voormalige graven zijn beplant met planten die in de bijbel voorkomen, zoals bijvoorbeeld de alsem, acanthus, prikneus, dille en chicorei. 


Bijzondere objecten

Behalve de padenstructuur zijn er nog enkele bijzondere objecten bewaard gebleven. Midden op het oude kerkhof heeft een grafheuvel gestaan, waarin drie pastoors begraven lagen. Dit monument was in zeer slechte staat en daarom is een nieuw herdenkingsmonument gebouwd, als blijvende herinnering aan het voormalige kerkhof. Het monument herinnert met name ook aan alle ongedoopte, vaak vroegtijdig gestorven kinderen, die begraven werden in een anoniem graf in ongewijde aarde. In de kelder van het monument zijn de stoffelijke resten van de drie pastoors bijgezet.


De Martinustuin

De voormalige pastorietuin is altijd afgesloten geweest. Een fraai aangelegde tuin, met in het midden een monumentale beuk, die naar schatting meer dan 150 jaar oud is. 

Het gehele gebied rondom de Martinuskerk is nu ingericht als een openbaar dorpspark en heeft als naam, vanwege de historische relatie met de Martinus parochie, de Martinustuin.


Informatiebord

Aan de westkant van de Martinuskerk is een informatiebord opgehangen, met informatie over de Martinustuin. Verder staan in de tuin op diverse plaatsen bordjes met QR-codes, die toegang geven tot korte filmpjes met meer achtergrondinformatie over de tuin en diverse objecten in en rond de tuin. 


Officiele opening

Op zaterdag 29 april aanstaande om 11 uur zullen de burgemeester en Corry van Broekhoven het informatiebord onthullen en daarmee de Martinustuin officieel openen. Vanaf 10 uur bent u van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Er wordt gezorgd voor koffie en thee. Daarbij bieden wij u een aantal plaatselijke lekkernijen aan. Alles wordt geserveerd onder de feestelijk versierde beuk. Mocht het onverhoopt slecht weer zijn, dan bent u welkom in de Martinuskerk. 

Voor de kinderen is er een speurtocht door de tuin. 


Aanmelden kan nog

U kunt zich nog aanmelden. Vanwege de catering zouden wij uw aanmelding graag uiterlijk 27 april ontvangen. Dit kan per email (pk.rucphen@sintfranciscusparochie.nl ) of telefonisch (0165-341246).[n]