Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr op bezoek bij het jubilerende echtpaar.
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr op bezoek bij het jubilerende echtpaar. Foto: Corine Roks

Briljanten huwelijk voor echtpaar Van Dorst-van Overveld

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Het getal vijf heeft voor het echtpaar van Dorst-van Overveld uit Rucphen een bijzondere betekenis. Hun huwelijk werd bekroond met vijf zonen en vijf dochters. Zij zorgden op hun beurt voor vijf kleinkinderen. Mevrouw zit dit jaar vijfentwintig jaar op de gym en fietst met Hemelvaart haar vijftigste vierdaagse in Hoeven. Maar het meest speciaal is hun 65-jarig huwelijk dat zij maandag met hun familie en burgemeester Marjolein van der Meer Mohr vierden.

Op 7 mei 1958 betraden de jonge Anneke en Martien het stadhuis van Rucphen om daar in het echt verbonden te worden. Eerder die week waren zij voor de kerk getrouwd. Dat gebeurde in Schijf, het dorp waar hun wiegje stond.

Basisschool

“We zijn beiden 87 jaar en zaten dus in hetzelfde leerjaar van de Schijfse basisschool. Een gemengde klas, jongens en meisjes gescheiden door rijen. Wat was het leuk om briefjes naar elkaar te schieten als de leraar even de klas verliet. De vonk sloeg over toen we elkaar jaren later op de Schijfse kermis ontmoetten,” geeft de heer Martien van Dorst aan.

Na hun huwelijk krijgt het stel een huurhuis in Breda toegewezen. 

Oudenbosch

Daar kondigt zich hun eerste kindje aan. Na ruim twee jaar verhuist het jonge gezin naar Oudenbosch. “Ik werkte daar als allround stoffeerder bij een interieurbedrijf, vandaar deze keuze,” waarbij zijn vrouw aanvult: “Met de afspraak ooit nog terug te gaan wonen in de gemeente Rucphen.” Zij werkte in haar jonge jaren bij een gezin in Roosendaal. “Bij mevrouw van Dijk en haar man die internist was. Nog steeds stuurt zij mij een kaartje bij feestelijkheden, ze is inmiddels 96 jaar.”

Kaarsjes
Tien kinderen krijgt het echtpaar. Op een tafeltje in de woonkamer branden op deze feestelijke dag twee kaarsjes. “Voor onze zoon Toon die 21 jaar geleden omkwam in het verkeer en een kaarsje voor onze schoonzoon die in datzelfde jaar overleed. Ze hebben een leegte achtergelaten die nooit meer verdwijnt.” Op een ander tafeltje staat een foto van een trotse overgrootmoeder te stralen. “Vier generaties op een rij, met op mijn schoot onze achterkleindochter die binnenkort haar eerste verjaardag viert.” De afspraak om terug te gaan naar hun roots wordt na 38 jaar verzilverd.

“In het jaar dat we veertig jaar getrouwd waren. Onze voorkeur ging naar Schijf, het werd Rucphen. Een prima locatie, dicht bij het centrum en de bossen,” aldus mevrouw.

Fietsplezier

Deze plek werd het startpunt van duizenden kilometers fietsplezier. Meneer licht toe: “Vanaf onze vijftigste verjaardag zijn we elke zomer gaan fietsen. Van de Noordkaap tot Gibraltar, van de Ierse Westkust tot de Russische grens. Heel Europa hebben we samen doorkruist waarbij we overnachtten bij mensen thuis. Een geweldige ervaring, in de winter begon de voorpret al met het uitzoeken van een nieuwe bestemming. Nog steeds fietsen we dagelijks en sinds kort ben ik pas overgestapt op elektrisch.”

Jubileum

Mevrouw daarentegen trapt haar kilometers nog steeds zonder ondersteuning. Binnenkort neemt zij voor de vijftigste keer deel aan de Fietsvierdaagse Hoeven. “Vanaf de eerste editie fiets ik mee, dit jaar dus een jubileum.” Gelijk hun briljanten huwelijk dat op deze maandag nog eens extra wordt gevierd met een bezoekje van familie en de burgemeester.