Stelling na 45.Lc2-d1.
Stelling na 45.Lc2-d1. AFBEELDING SV SCHAAK

Ted van Eck is het nog niet verleerd

RUCPHEN - Vorige week kwam Ted van Eck bij Eeuwig Schaak simultaan geven. Het gevolg: een gezellige avond met diverse boeiende partijen. 


Ted van Eck werd in het verleden 10 keer op rij clubkampioen, waarna hij besloot niet meer aan de interne competitie deel te nemen, hij bleef wel lid van de club. Ted was ook actief als jeugdleider. Dat hij nog steeds een ijzersterke schaker is, liet hij zien tijdens de simultaan. Hij won van bijna iedereen, waaronder van de huidige clubkampioen Ad Bruijns. Alleen gastspeler Frans Peeters won zijn partij. Frans liet na de simultaan weten lid te worden van Eeuwig Schaak. Frans Peeters is zeker geen onbekende, hij was 39 jaar geleden betrokken bij de oprichting van de club en verleende daarna vele hand- en spandiensten, met name voor wat betreft het clubblad. Naast Frans Peeters leek ook Kees van Hogeloon op koers naar winst tegen Ted van Eck maar die liet zich in de afgebeelde stelling toch nog flessen. Kees staat 3 pionnen voor en leek op rozen te zitten, maar speelde hier 45...,Pd6-e5?? Het paard lijkt daar sterk te staan, maar na 46.Ld1-f3! sneuvelt het paard. Zwart is namelijk in zetdwang. Na 46...,b4 47.cxb4,axb4 48.Lxb4 moet zwart een zet met de koning of de loper doen, waarna het paard verloren gaat.

Intussen is ook het 'Open Roosendaalsch' afgelopen. Bij aanvang van de laatste ronde stonden 3 spelers van De Raadsheer Zundert aan kop, maar uiteindelijk won geen van drieën. Luuk van Dongen en Jorrit Havermans speelden remise tegen elkaar en Niek Oostvogels verloor van Kasper Kuijpers (van Staunton Etten-Leur), waardoor laatstgenoemde eindwinnaar werd. In de eindstand werd Ted van Eck 13e, Johan Goorden 16e, Kees van Hogeloon 20e, Martin Wouters 23e en John van Helden 28e. Alle spelers van Eeuwig Schaak boekten minstens 2 fraaie zeges.[n]