Henk in het midden, tussen Sjaak Embregts en Cor Willemsen.
Henk in het midden, tussen Sjaak Embregts en Cor Willemsen. Foto: eigen foto Jan Ooms

Vijf weken IJsfestijn in Steenbergen

Sport en vereniging

STEENBERGEN - Henk Oerlemans, 87 jaar, oudste vrijwilliger van de IJsbaan in Steenbergen: “Moet je toch eens zien, hoe die kleine jong genieten en hoe snel ze het leren”. Henk is vrijwilliger bij de Gummaruskerk. Toen we 7 jaren geleden begonnen met een ijsbaan, bood hij spontaan, als ‘buurman’, zijn medewerking aan. Koffie in de sacristie: “Ga maar vast weer beginnen, ik ruim het hier wel op.”  En even later sjouwde hij gelijk een jonge vent de meterslange spiralen, waarmee het water tot ijs wordt gekoeld, mee de baan op. Water op de baan zetten ’s nachts? “Doe ik wel!”, Henk ten voeten uit.

 

Genieten hoe ‘die kleine jong’ schaatsen is de bron van dit verhaal en van de inzet van velen. Want daar doen we het voor. Dat stimuleert sponsoren en vrijwilligers om die ijsbaan in ons centrum te realiseren. Ieder zijn taak. De wens van de Gemeenteraad in 2015 wordt met heel veel plezier door een grote groep enthousiastelingen uitgevoerd. De jongelui genieten van een ontspannen schaatsmogelijkheid. Schaatsen bij 15 graden Celsius!

Volle ijsvloer

Als op maandagochtend 2 januari de baan open gaat, druppelen de eerste ouders met peuters binnen. Een half uur later zien we een volle ijsvloer met papa’s en mama’s en ook opa’s en oma’s, die hun kroost vertrouwd maken met het ijs. We hebben een tekort aan onderbindertjes, peuterschaatsjes, een aandachtspuntje voor volgend jaar. Maar die glunderende oogjes van al die toekomstige schaatsfenomenen, daar genieten we allemaal van, niet alleen Henk. 

De curling avonden, voor zowel onze sponsoren als voor andere belangstellenden, waren top. Het schoolschaatsen werd heel intensief beoefend. Bij het vrij schaatsen kwamen de jongelui in groten getale opdraven. 

Het IJsfestijn 2022/23 is een succes geworden. Dank aan onze sponsoren en vrijwilligers en natuurlijk de leerlingen van het Ravelijn.

Op zondag 8 januari om 18:00 uur zijn de banen gesloten. 

Daarna restte alleen nog het opruimen en afbreken. 

Voorbereiding zevende editie

Vol goede moed, en gesterkt door het succes van dit jaar, vinden nog deze maand de eerste voorbereidende besprekingen plaats voor de zevende editie van het IJsfestijn in Steenbergen.