Afbeelding
Foto: Will Rombouts

Noodzakelijk onderhoud Haringvlietbrug puzzel voor Rijkswaterstaat en reizigers

STEENBERGEN - Rijkswaterstaat renoveert komende zomer Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel aan de A29. Omrijden moet dan via de toch al drukke A16. Zo gaan veel West-Brabanders iets merken van de werkzaamheden. 


DOOR YVONNE VERMEULEN


Om de Haringvlietbrug veilig open te houden, geldt nu al een maximale snelheid van 50 kilometer per uur. Vanaf 9 juni tot en met 28 juli is de brug helemaal afgesloten, met een mogelijke uitloop tot en met 4 augustus. Ook gaat de Heinenoordtunnel eerst in het voorjaar een week dicht, van 28 april tot 8 mei en daarna nog van 7 tot 28 augustus. Zo wordt er wel veel gevraagd van reizigers vanuit West-Brabant richting Rotterdam.


Tijdens de sluiting van de Haringvlietbrug, die begint ongeveer een maand voor de zomervakantie van regio midden, zou de toezegging van een pontje een uitkomst zijn. Juist die toezegging blijft van Rijkswaterstaat voorlopig uit. Annemieke Schlamann woont in Willemstad en haar kinderen gaan ‘aan de overkant’ naar school. “Voor mij is het allerbelangrijkst dat de kinderen gewoon op school komen. Ze zijn leerplichtig en kunnen niet zelf met de auto. Dat ik zelf weken lang moet omrijden kost ook tijd en geld, maar ik heb er zelf voor gekozen om in Willemstad te wonen en in Rotterdam te werken.”


Drukke A16

Om de zomer goed door te komen, hoopt Rijkswaterstaat dat 30 procent van de weggebruikers die normaal over de Haringvlietbrug gaan iets aan zijn reis verandert. "We kunnen niet iedereen vragen om thuis te werken, want voor veel beroepen is dat niet mogelijk. Maar als je thuis kunt werken, doe dat dan. Wie niet kan thuiswerken kan dan wél vlot gebruik maken van de omleidingen. Je kunt er ook voor kiezen om op een ander tijdstip te werken,” laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. 


Scheepvaart 

Voor de scheepvaart hoger dan 13 meter zijn de uitdagingen nog groter. De brug ging al langer beperkt open maar gaat vanaf januari helemaal niet meer open omdat er dan al aan het beweegbare deel van de burg gewerkt wordt. Hart voor Willemstad laat via e-mail weten dat de jachthavens veel hinder ondervinden van de gesloten brug. "De jachthavens hebben al twee jaar problemen gehad met de bereikbaarheid van het Westelijk deel van het Hollands Diep en hebben hier nog een vol jaar mee te maken. Ze missen zo heel veel passanten vanuit de regio Hellevoetsluis en ook de zee is niet bereikbaar vanuit Willemstad."


Pontje

Ook zou Hart voor Willemstad zou graag een duidelijke oplossing zien voor de zomerperiode. "Vanuit Willemstad zijn wij bij deze renovaties maar een heel klein stukje uit een hele grote puzzel. Dat de werkzaamheden in de zomer gebeuren is logisch, maar het tijdsbestek heeft een grote overlap voor én na de zomer, wat ook goed afgedekt moet worden met oplossingen." Toch hapert het wat Schlamann betreft flink in de communicatie. "Als je nieuws bekendmaakt over zo'n grote renovatie, zorg dan dat alles geregeld is. Nu brengt het alleen maar onrust.” [n]