De nieuwjaarsreceptie werd drukbezocht
De nieuwjaarsreceptie werd drukbezocht Foto: Will Rombouts

STEENBERGEN - Na drie jaar van afwezigheid was het eindelijk weer zo ver. Op maandagavond 9 januari vond de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van gemeente Steenbergen plaats om elkaar de beste wensen over te brengen en inspiratie op te doen voor het nieuwe jaar.


DOOR CAREN VERMAAT

Onder muzikale begeleiding van het nieuwe (jongeren)ensemble Fieramente van de Nieuw-Vossemeerse muziekvereniging Semper Crescendo, werden de genodigden en inwoners van harte welkom geheten.

Jubileumjaar
De burgemeester opent zijn toespraak: “Met ons onvergetelijke jubileumjaar nog vers in het geheugen, zijn we vorig weekend ook op positieve wijze aan dit nieuwe jaar begonnen. Zoals u weet: "Een goed begin, is het halve werk en de eerste klap is een daalder waard. 2022 was dankzij de viering van 750 jaar Steenbergen en 25 jaar één gemeente een historisch jaar, dat in gouden hoofdletters mag worden bijgeschreven in onze geschiedenisboeken. Graag herhaal ik hierbij nogmaals mijn grote dank aan allen die deze bijzondere mijlpaal in onze historie mogelijk hebben gemaakt.”

Crisisjaar
Maar 2022 was niet alleen een vreugdevol jaar. Na corona kreeg ook Steenbergen te maken met de oorlog en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en was 2022 een crisisjaar als nooit tevoren: van de dagelijkse boodschappen tot energierekening, van de stikstofproblematiek tot de beschikbaarheid van betaalbare woonruimte. De burgemeester geeft aan dat hij in gemeente Steenbergen gelukkig meer positieve dan negatieve geluiden hoort. “De benodigde hulp wordt hier - op alle fronten - ruimhartig en onbaatzuchtig gegeven. Onze gezonde financiële positie maakt daarnaast dat we in de bres kunnen springen voor degenen die dit het hardst nodig hebben.”

'Soms moeten we drastische keuzes maken'

Vooruitblik
De burgemeester vervolgt zijn toespraak met een vooruitblik naar 2023 en de verantwoordelijkheid die we samen dragen vooral ten opzichte van onze jongere generaties. “Als gemeente zullen we soms drastische keuzes moeten maken. We willen in de huidige raadsperiode weliswaar van 'ambitie naar actie', maar alles tegelijk is onder de huidige omstandigheden onmogelijk. Het voornaamste uitgangspunt is daarom: op welke manier kunnen onze inspanningen het grootste verschil maken. Maar daarbij maakt hij ook de kanttekening: “Dat als iemand iets wil, betekent dit niet altijd dat het kan. En als iets niet kan, wil dat nog niet zeggen dat we het eigenlijk niet zouden willen..."

 

Samen proosten
Ter afsluiting brengt de burgemeester een toost uit op het nieuwe jaar en besluit hij zijn toespraak met "Samen maken we geschiedenis!' En ja, óók die toekomst gaan we weer samen maken. Met dank voor uw komst en uw aandacht, wens ik u - mede namens mijn vrouw Angela, het college van B&W, de gemeenteraad en onze medewerkers - het allerbeste toe.” [n]