Afbeelding
Foto: Caren Vermaat

De Vlaojestáámpers bestaat 22 jaar en vierden dit met een groot jubileumfeest

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Carnaval bouwclub De Vlaojestáámpers bestaat 22 jaar en vierden dit afgelopen zaterdag 14 januari met een receptie en groot jubileumfeest.

De bouwclub is 22 jaar geleden als dweilband tussen de koeienvlaaien begonnen met bouwen en nooit meer opgehouden. In de wei aan de Hoogstraat stonden de eerste wagens buiten op het land, en zo is ook de naam Vlaojestáámpers ontstaan. De eerste jaren werden polyester wagens aangekocht en naar eigen wens aangepast maar sinds 2012 ontwerpt en bouwt de club alle wagens helemaal zelf van staal, papier maché en schuimrubber. 

Slaogerfestival

Koen Cuelenaere vertelt dat het thema van dit jaar het ‘Slaogerfestival’ is. “We trakteren de mensen op het Slaogerfestivall omdat we jarig zijn. Op de wagens zitten feestvarkens die worsten bereiden op de wagens en deze uitdelen aan de mensen. We zullen dit jaar met de wagen in 3 optochten te zien zijn: Roosendaal, Bergen op Zoom en Halsteren. Tot 2019 hebben we ook in Steenbergen gereden maar toen zijn we door Bergen op Zoom gevraagd om daar te gaan rijden.”

Vlaojestáámpers

“We zijn in totaal met 30 leden. De harde kern bestaat uit een man of 10 die echt het hele jaar aan het bouwen zijn. Nadat de carnaval is afgelopen beginnen we eigenlijk gelijk alweer met de ideeën en de werktekeningen voor het volgend jaar. We bouwen ieder jaar een grote wagen die bestaat uit meerdere delen en die we gebruiken om onze show op te voeren. Want daar draait het uiteindelijk echt om. Iedereen kan een goede wagen bouwen maar niet iedereen kan een goede show neerzetten. De wagen is ons decor waar de loopgroep en de figuranten omheen lopen voor het complete plaatje. Daarmee hebben we al diverse prijzen weten te winnen dus daar zijn we natuurlijk heel trots op.”

Beest van een wagen

“Het is nu nog zo’n 5 weken voordat het carnaval begint dus onze creatie van dit jaar is nog niet helemaal klaar. We zijn nu echt dag en nacht bezig om het feestbeest op tijd klaar te krijgen voor de optochten. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit jaar ook weer goed gaan scoren maar je weet het natuurlijk nooit. De ander bouwclubs hebben ook niet stilgezeten en we weten nog niet wat die in petto hebben voor dit jaar. Die komen vandaag ook al een kijkje bij ons nemen en dat doen wij voorafgaand aan de optochten ook nog een keer bij hen. Dat is een soort traditie die we graag in ere houden. ”

Jubileumfeest

“Maar we gaan vanavond eerst even lekker feesten! We verwachten op het feest ruim 500 mensen dus dat is volle bak. Er komen maar liefst 8 bandjes uit de regio en DJ peer van Showtime verzorgt de muziek tussendoor. Dit jaar helaas niet de befaamde Vlaoje burgers maar wel een echte frietkar. Ook zullen we op het jubileumfeest onze jubileumbutton presenteren die in beperkte oplage verkrijgbaar is. ”

De data en locaties van alle optochten waaraan we meedoen zijn te vinden op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/bcdevlaojestaampers [n]