De winnares Anne de Neve leest haar verhaal voor
De winnares Anne de Neve leest haar verhaal voor Foto: Caren Vermaat

De voorleeskampioenen van Steenbergen

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Afgelopen woensdagmiddag vond in de Bibliotheek Steenbergen de lokale finale van de Nationale voorleeswedstrijd plaats.

De Nationale Voorleeswedstrijd is in 1993 door Stichting Lezen in het leven geroepen om het leesplezier in groep 7 en 8 te stimuleren. In de meer dan 25 jaar dat de wedstrijd bestaat is deze uitgegroeid tot de op één na grootste leescampagne (na de Kinderboekenweek) voor het basisonderwijs in Nederland. 

Steenbergse Voorleeskampioenen
Eerder dit schooljaar hebben de deelnemende scholen hun voorleeskampioen gekozen om deel te nemen aan de lokale voorleeswedstrijd in Steenbergen. Dit jaar zijn dat: Lars Korten (Petrus en Paulus), Suzy Quintus (Merijntje), Anne de Neve (Maria Regina), Ziyad Rafik (Groen van Prinsterer), Vera de Kock (Pius X), Veerle Andeweg (Kiezelrijk) en Isabeau Fafié (Gummarus).

Favoriete voorleesboek
Rond 13.00 uur kwamen de zeven deelnemers binnendruppelen om plaats te nemen tussen het publiek dat bestond uit familie, leerkrachten en vrienden. Ze vonden het allemaal erg spannend maar eenmaal op de voorleestroon waren de zenuwen verdwenen en brachten ze uitstekend hun verhaal ten gehore. De driekoppige jury, die bestond uit wethouder Esther Prent, Patricia Baarendse van de ‘Voorleesexpress’ en Miriam Heijboer van de bibliotheek West-Brabant, gaf na ieder verhaal hun beoordeling en feedback. Daarbij werd naast de manier van voorlezen ook vooral gelet op het leesplezier dat de deelnemers wisten over te brengen naar het publiek.

Spanning opbouwen
De voorlezers wisten met hun verhalen de spanning goed op te bouwen en het publiek te boeien. Hun verhalen maakten het publiek en de jury zeker nieuwsgierig naar de afloop van het boek en inspireerden een aantal om het boek verder te willen lezen. Na het voorlezen ging de jury in beraad welke deelnemer zich de winnaar van de voorleeswedstrijd mag noemen. Het duurde even voor de jury weer terugkwam om de winnaar bekend te maken omdat er meerdere kandidaten erg goed waren en de jury het erg lastig vond om een winnaar uit te roepen. “Wat hebben we geweldige voorlezers in gemeente Steenbergen”, luidde het eenduidige commentaar van de jury.

Winnares
Uiteindelijk werd Anne de Neve van de Maria Regina school gekozen tot winnaar waarbij vooral haar rustig en prettige manier van voorlezen de doorslag heeft gegeven. Anne had een stuk voorgelezen uit het boek ‘Ontzetten irritant’ van Andy Griffiths. Wat volgens de jury de doorslag had gegeven was dat Anne het publiek heel goed aankeek en ze heel mooi en rustig heeft voorgelezen. Anne ontving een boekenbon, een oorkonde en een grote wisselbeker die zij mee mag nemen naar de Maria Regina.

Provinciale ronde
Anne zal op 11 maart Steenbergen gaan vertegenwoordigen in de Provinciale ronde in Goirle en als ze het daar ook zo goed doet gaat ze door naar de landelijke finale op 24 mei in Utrecht. [n]