De betrokken partijen van het project waaronder wethouder Maurice Remery namens gemeente Steenbergen
De betrokken partijen van het project waaronder wethouder Maurice Remery namens gemeente Steenbergen Foto: Caren Vermaat

Eerste schop de
Steenbergse grond in

STEENBERGEN - Na zeven jaar aan voorbereidingen, werd afgelopen donderdag 2 februari in Bistro Bar Dok het startschot gegeven voor het project verbetering regionale keringen. "We zijn ontzettend blij dat we nu echt aan de slag kunnen gaan"


DOOR CAREN VERMAAT


Waterschap Brabantse Delta werkt continu aan de verbetering van regionale keringen langs diverse wateren. Een regionale kering is een dijk of kade die het gebied beschermt tegen ‘binnenwateren’ zoals de Mark, Dintel en Vliet. Elke 6 jaar doet het waterschappen toetsing om er zeker van te zijn dat iedereen achter de dijken wordt beschermd tegen hoog water. In 2017 is geconstateerd dat de dijk langs het Doornedijkje niet aan de huidige normen voldoet en daarom officieel is afgekeurd.


Aftrap in Steenbergen
Cecile Fransen, lid van het dagelijks bestuur waterschap Brabantse Delta, heet iedereen van harte welkom en geeft aan dat ze blij en trots is dat de uitvoering nu eindelijk gaat beginnen. “We zijn achter de schermen natuurlijk al jaren bezig met de voorbereidingen en in overleg met alle belanghebbenden om het grootschalige project te kunnen gaan uitvoeren. We zijn ontzettend blij dat we nu echt aan de slag kunnen gaan. Gisteren was het jubileum van 70 jaar watersnoodramp en dat laat gelijk het belang zien van dit project. ”


Watersnoodramp
“De Watersnoodramp in 1953 is de grootste natuurramp die we in Nederland gekend hebben. Een groot gedeelte van Zeeland en stukken van Noord Brabant, waaronder het gedeelte langs het Doornedijkje, stonden toen onder water. In totaal zijn er 1836 doden gevallen en tot op heden laat dit nog steeds zijn sporen achter in de maatschappij. En het onderwerp is nog steeds actueel. Een paar weken geleden was het hoog water en dan zijn er gelijk mensen in paniek die gaan bellen met het Waterschap. Het Waterschap heeft als taak de waterveiligheid te waarborgen en middels dit project gaan we dat doen.”

 

Doornedijkje
Het Doornedijkje hoort bij deelgebied 3 en daar zal binnen twee weken worden gestart met de dijkverbetering. Het watergedeelte zal verbreed gaan worden waardoor de dijk een stuk naar de andere kant gaat verschuiven en een stuk robuuster gaat worden. Het gehele project zal gefaseerd uitgevoerd gaan worden vertelt Camiel van der Heiden namens de aannemer van het project. “Dat heeft ook te maken met de verschillende bodemlagen. Er worden diverse nieuwe bodemlagen aangebracht die tijd nodig hebben om te zakken en daarna pas kunnen worden afgewerkt. Op die manier zijn we er zeker van dat de dijk minstens 50 jaar mee kan.”


De planning is dat alle dijken van het project in 2024 weer voldoen aan de normen die door de provincie zijn opgesteld. Op de website van Brabantse Delta is alle informatie te vinden over het projectplan in de gemeente Steenbergen en over de planning. 


Via de bouw-app is het hele project te volgen en wordt ook informatie gedeeld over de voortgang, bereikbaarheid, omleidingen en hinder. [n]