Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

Waardige herdenkingsbijeenkomst Watersnoodramp ‘53

NIEUW-VOSSEMEER- In een afgeladen Johannes de Doperkerk in Nieuw-Vossemeer vond woensdagavond 1 februari de herdenkingsbijeenkomst van 70 jaar Watersnoodramp plaats. 


De klanken van Semper Crescendo vulden krachtig en sfeervol de kerk en zorgden op een indringende manier voor een besef dat 70 jaar weliswaar voorbij gevlogen is, maar dat de ramp en de slachtoffers ervan zeker niet vergeten zijn.

“Alhoewel de ramp bijna een mensenleven geleden is, blijft de herinnering,” aldus Maurice Rémery (loco-burgemeester). In het verhaal van Adrie Hommel, destijds 9 jaar en woonachtig aan de Hogendijk, kwamen ook levendige herinnering naar boven. Datzelfde gold voor het lied van Jan van de Velde, gecomponeerd voor de herdenking van de Watersnoodramp.

In de kerk waren veel Nieuw-Vosmeerders aanwezig, maar ook oud-bewoners, die na de ramp het dorp hadden verlaten met hun ouders, om elders een bestaan op te bouwen. Desondanks keren zij terug voor de herdenkingen, omdat de ramp nooit uit de herinnering of uit het hart gaat. Dit gold ook voor een 87-jarige dame, woonachtig in Breda, die ten tijde van de ramp in de Voorstraat woonde. Na een bezoek aan de tentoonstelling, die al veel losmaakte, bezocht zij ook de bijeenkomst in de kerk. Nog steeds als het hard waait en ze de slaap niet kan vatten, komt het beklemmende gevoel van de rampnacht terug, vertelde ze.


Tijdens de herdenking staken de kinderen van Basisschool Merijntje kaarsen aan voor de slachtoffers. Na de kranslegging op De Hoogte liepen de drommen mensen langs de Nederlands Hervormde Kerk, waar de namen van de slachtoffers op de buitenmuur werden geprojecteerd. 


Voor meer foto's van de herdenking: www.internetbode.nl/steenbergen [n]