Afbeelding
Foto: Caren Vermaat

Terugblikken: Zo trok de grootste kleine optocht door de straten

Door: Caren Vermaat Algemeen

WELBERG - Met de grootste kleine optocht was het zondag 19 februari groot feest op de Raldal waarbij de kinderen van de basisschool Pius X hun mooiste carnavalswagens presenteerden.


Voorzitter van Ontspanning voor Welberg (OVW) Anouschka Martens vertelt dat het voor het eerst is dat carnaval op de Welberg op deze manier wordt gevierd. “Na corona heeft alles natuurlijk even stilgelegen en zijn we gaan bedenken hoe we het carnaval weer nieuw leven konden inblazen. Het leek ons leuk om de kinderen iets te laten knutselen samen met hun ouders. Met ‘De externe commissie tot vergroting van de carnavalsleut’ zijn we toen gaan bedenken hoe we daar invulling aan konden geven en daar is het idee uitgekomen om van een ‘hondje’ een carnavalswagen te maken. We hebben vanuit OVW de hondjes gesponsord en zijn alle klassen van Pius X langsgegaan om te vragen welke kinderen zich daarvoor wilden aanmelden. In totaal doen vandaag 25 kinderen mee in de leeftijd van 2,5 tot 13 jaar.”

Externe commissie tot vergroting van de leut
Edwin de Kock, een van de externe commissieleden, vertelt dat ze vorig jaar vanuit OVW de vraag hebben gekregen om mee te denken hoe er voor de carnavalsoptocht van Welberg meer publiek kon worden aangetrokken. “Voor corona hadden we op Welberg ook altijd een optocht met grote carnavalswagen maar vanwege de hoge energiekosten en alles dat duurder is geworden hebben we bedacht om het dit jaar anders aan te pakken en er een andere draai aan te geven. En dat heeft supergoed uitgepakt want we hebben nog nooit zoveel deelnemers gehad als dit jaar. Het is echt voor en door de Welbergenaars die samen met hun kinderen zijn gaan knutselen aan de keukentafel.”

Jury
Een van de juryleden Jeroen Horstman vertelt hoe leuk het is om dit jaar zo’n bijzondere optocht te mogen jureren. De jury is samengesteld uit drie onafhankelijk juryleden uit Welberg om een zo eerlijk mogelijke beoordeling te krijgen. Met deze juryleden gaan we samen beoordelen op een aantal verschillende punten. Het thema dit jaar is ‘Kom da Zien’ dus dat moet ook in de carnavalswagens goed te zien zijn. Daarnaast gaan we vooral letten op de uitvoering en de presentatie. Het belangrijkste is natuurlijk het plezier dat de kinderen hebben.

De uitslag
Aan het eind van de dag was de prijsuitreiking in ’t Hart van Welberg met de volgende prijswinnaars:

Enkelingen: 1e Lotte vd Werf, 2e Vic Willigers (kom da zien in Vic stad), 3e Jip de brandweer. Paren: 1e Jilte & Line (de kleinste thuis), 2e Jinthe & Bodhi (JFK Bouwers), 3e Anouk & Mees (de dreumessen). Groepen: 1e Fam v Koppe (is niet te stoppe), 2e 33 cl, 3e Fien, Lieke, Vive (de leuthoornkes). Buitencategorie: 1e Wessel Cas, Evi (Mini Circus ), 2e D’n Dweilberg. [n]