Pastoraal Woord: Een tijd van feesten en bezinnen

STEENBERGEN - In onze parochies hebben we op een prachtige manier carnaval gevierd. De kerken waren mooi versierd, de muziek extra vrolijk, de inhoud van tijd tot tijd luchtig, maar ook een oproep om na te denken over de serieuze dingen van het leven.


Dat is denk ik ook het mooie aan carnaval. Het plezier vooraf bij de voorbereidingen, de vrolijkheid van het feest zelf en daarna een tijd om bij te komen. Waarna het plezier van het organiseren en het bedenken van nieuwe ideeen voor het volgende jaar weer van voor af aan begint. 

Na alle vrolijkheid is het ook goed om een tijd van bezinning in te gaan. In de R.K.-kerk wordt het begin van de Veertigdagentijd gemarkeerd door het ontvangen van het Askruisje. De priester maakt met as een kruisje op het voorhoofd van de gelovige. Dit kruisje staat symbool voor het eindig zijn van ons bestaan hier op aarde en wijst naar de vergankelijkheid van het leven. 

Aswoensdag is, net zoals Goede Vrijdag, een verplichte vastendag voor Rooms-Katholieken. Wie kan, wordt uitgenodigd om ook op andere dagen te vasten. Een ander belangrijk element in deze Veertigdagentijd is het doen van goede werken. De oorlog in Oekraïne en de aardbevingen in Turkije en Syrië laten zien hoe belangrijk het is om elkaar te helpen. Maar ook in ons eigen land zijn er mensen die onze hulp hard nodig hebben. 

Laten we deze tijd gebruiken om aandacht te schenken aan elkaar en momenten van bezinning in ons leven in te lassen, zodat we ons op een goede manier voor kunnen bereiden op het feest van Pasen. 

Lenie Robijn
Pastoraal werkster Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie.[n]